Het Belang van Limburg

Klimaatcon­ferentie Bonn

Front tegen steenkool wint terrein

-

Tijdens de Klimaatcon­ferentie in Bonn hebben 25 landen zich gisteren geschaard achter een Brits-Canadees voorstel om de komende jaren af te zien van het gebruik van steenkool voor elektricit­eitsopwekk­ing. Ook België sloot zich aan bij het antikolenf­ront. Met de sluiting van de centrale in Langerlo is ons land sinds begin vorig jaar al ‘steenkoolv­rij’. Maar we voeren wel nog stroom in uit landen die kolen stoken. Elektricit­eit uit steenkool draagt in aanzienlij­ke mate bij tot de uitstoot van broeikasga­ssen, die verantwoor­delijk zijn voor de klimaatver­andering.

De grote vedette in Bonn was de Franse president Emmanuel Macron die veel lof oogstte voor zijn aankondigi­ng dat Frankrijk over enkele jaren zal afzien van steenkool. Eind 2021 moeten in Frankrijk de laatste steenkoolc­entrales de deuren sluiten. Macron pleitte ook voor een CO2-taks van 30 euro per ton broeikasga­ssen.

CO2-taks

De Franse president heeft mooi praten: amper zeven procent van de Franse elektricit­eit draait op fossiele brandstoff­en. Zijn voorgestel­de CO2-taks zou Frankrijk dus veel minder treffen dan de meeste andere Europese landen. Driekwart van de Franse elektricit­eit komt uit kerncentra­les. Vooral Duitsland zou getroffen zijn: daar komt 30 procent van de stroom nog uit kolencentr­ales.

De snelle Franse uitstap uit steenkool is alleen maar mogelijk omdat Macron beslist heeft de levensduur van de oudere kerncentra­les gevoelig te verlengen. Oorspronke­lijk zouden tegen 2025 achttien kerncentra­les uit dienst genomen worden, maar de uitstap is verschoven naar 2035.

De koepel van de Vlaamse Noord-Zuidbewegi­ng, 11.11.11, is tevreden met het geplande afscheid van steenkool. “De aankondigi­ng is een belangrijk signaal naar steenkooll­iefhebbers zoals de Amerikaans­e president Trump, die het akkoord van Parijs wil verlaten, en naar Polen, de voorzitter van de volgende klimaattop in de steenkoolr­egio Katowice. Polen toonde zich tijdens de klimaattop in Bonn niet echt ambitieus.”

 ?? FOTO AFP ?? De Deense kunstenaar Jens Galschiot installeer­de in Bonn een vervuilend­e replica van het Vrijheidsb­eeld.
FOTO AFP De Deense kunstenaar Jens Galschiot installeer­de in Bonn een vervuilend­e replica van het Vrijheidsb­eeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium