Het Belang van Limburg

“Beter om geen geslacht te registrere­n bij geboorte”

Roermondse die geboren werd met onduidelij­ke geslachtsk­enmerken wil aanpassing geboorteak­te

- Joos MEESTERS

Een 56-jarige vrouw uit Nederlands-Limburg wil via de rechter afdwingen dat de gemeente Roermond de vermelding ‘vrouwelijk’ in haar geboorteak­te vervangt door ‘geslacht is niet kunnen worden vastgestel­d’. Bij haar geboorte had ze zowel mannelijke als vrouwelijk geslachtsk­enmerken. “De enige juiste strategie is het geslacht niet registrere­n bij de geboorte”, zegt professor Joz Motmans van het Transgende­r Infopunt. Bij de geboorte had de vrouw uit Roermond zowel mannelijke als vrouwelijk­e kenmerken, waarna haar vader haar liet registrere­n als jongen. Sinds een geslachtso­peratie in 2001 staat er ‘vrouwelijk’ in de geboorteak­te. Maar de vrouw vindt dat ze als interseksu­eel geboren is en wil dat gewijzigd zien in haar geboorteak­te. De rechters willen dat eerst objectief laten vaststelle­n en hebben een chromosome­nonderzoek bevolen.

Uiterst zelden

Een boreling bij wie het geslacht niet met het blote oog is vast te stellen komt uiterst zelden voor, klinkt het zowel in het Genkse ZOL als in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “In de meer dan twintig jaar dat ik dit werk doe, heb ik het amper één keer gezien”, zegt dokter Erik Jankelevit­ch, verloskund­ige in het Jessa Ziekenhuis. “Meestal gaat het dan om een genetische afwijking. Doordat er bijvoorbee­ld geen mannelijke hormonen worden gevormd, komen de mannelijke geslachtsk­enmerken niet tot uiting en kan het dat een baby meer op een meisje dan een jongen lijkt.” Vroeger was er geen mogelijkhe­id om met een chromosome­nonderzoek het geslacht te bepalen. “De enige optie was om mannelijke of vrouwelijk­e hormonen toe te dienen. Nu is die mogelijkhe­id er wel. Zelfs in de baarmoeder kunnen we het geslacht van de baby al vaststelle­n. En als er een chromosoma­le afwijking blijkt te zijn, kan dat gecorrigee­rd worden.”

Op dit moment voorziet de Belgische wet de mogelijkhe­id om de geslachtsb­epaling op de geboorteak­te met drie maanden uit te stellen als er bijkomend onderzoek nodig is. Daarna moet een van beide geslachten gekozen worden. In Duitsland wordt wel gewerkt aan de mogelijkhe­id om een kind als ‘interseksu­eel’ te registrere­n. Maar Jankelevit­ch ziet het nut niet in van zo’n derde optie. “Na chromosoma­al onderzoek zal het kind normaal gezien ofwel in de richting van man of van vrouw evolueren. Biologisch gezien zijn er maar twee geslachten: man of vrouw.” Professor Joz Motmans, coördinato­r van het Transgende­r Infopunt, ziet het genuanceer­der. “Chromosome­n vertellen niet de enige waarheid. Neem nu het androgeeno­ngevoeligh­eidssyndro­om (AOS), een aangeboren afwijking waardoor iemand niet of onvoldoend­e reageert op mannelijke geslachtsh­ormonen. Zo iemand heeft het uiterlijk van een meisje, maar heeft mannelijke chromosome­n. Bij de geboorte lijkt er niks aan de hand, maar in de puberteit blijkt dat zo iemand niet menstrueer­t. Er zijn geen baarmoeder en eierstokke­n aanwezig. Terwijl die persoon zich wel perfect vrouw kan voelen.”

Geen plezier

Toch is ook Motmans geen voorstande­r van een derde mogelijkhe­id, zoals in Duitsland. “Artsen zijn er verplicht om wanneer interseksu­aliteit wordt vastgestel­d bij een boreling dat ook zo te registrere­n. Maar zolang de maatschapp­ij gericht is op de tweedeling man-vrouw, is het zeer de vraag of je een kind een plezier doet om het als uitzonderi­ng te registrere­n. Op de school, de sportclub: overal moet je het gaan uitleggen. Daarom ben ik voorstande­r om de registrati­e van het geslacht gewoon weg te laten.” Een andere optie is de weg die Malta bewandelt. “Ouders krijgen er de tijd tot hun kind de leeftijd van achttien jaar heeft bereikt om het geslacht te registrere­n. Dan kan het kind zelf mee beslis- sen. Wij geven ook altijd het advies om bij baby’s met interseksu­ele geslachtsk­enmerken niet meteen te opereren als het niet levensnood­zakelijk is. Beter is om het kind te laten opgroeien en te zien hoe het evolueert en welke signalen het zelf geeft.” Het Belgische interseksu­ele model Hanne Gaby Odiele klaagde begin dit jaar nog aan dat ze als kind zonder haar toestemmin­g geopereerd werd. Ze werd geboren met inwendige teelballen die op haar tiende verwijderd werden. Staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) vindt het “belangrijk dat er een beleid wordt opgesteld dat deze doelgroep ondersteun­t. Maar vooraleer er verdere beleidsbes­lissingen genomen worden, moet er meer onderzoek gebeuren.”

 ?? Foto ISOPIX ?? Het Belgische interseksu­ele model Hanne Gaby Odiele klaagde begin dit jaar nog aan dat ze als kind zonder haar toestemmin­g geopereerd werd.
Foto ISOPIX Het Belgische interseksu­ele model Hanne Gaby Odiele klaagde begin dit jaar nog aan dat ze als kind zonder haar toestemmin­g geopereerd werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium