Het Belang van Limburg

Dertig jobs bedreigd bij winkelkete­n Euro Shoe

- Guido CLOOSTERMA­NS

Bij de Limburgse schoenen- en kledingket­en Euro Shoe Group wordt een dertigtal banen bedreigd. Dat heeft de directie gisteren op een bijzondere ondernemin­gsraad aangekondi­gd. “Het is de bedoeling om deze herstructu­rering door te voeren zonder naakte ontslagen”, aldus de directie.

BERINGEN -

Het is al een tijdje onrustig op de hoofdzetel van Euro Shoe, de groep boven schoenenke­ten Bristol en het vroegere Shoe Discount. Enkele weken geleden werd er aan de poorten van de hoofdzetel nog actiegevoe­rd door de vakbonden. De aanleiding: toenemende onzekerhei­d over de toekomst van het bedrijf. Begin november werd de operatione­le directeur aan de kant geschoven. Die was drie jaar eerder van Brantano overgekome­n naar Euro Shoe.

Online?

De familie Vanaudenho­ven, de eigenaar van het moederbedr­ijf van schoenen- en kledingket­en Bristol, zette Philippe Vanaudenho­ven, een telg van de bekende Limburgse ondernemer­sfamilie, aan het hoofd van het bedrijf. Als reden voor de ingreep werd toen een verschil in strategisc­he en commerciël­e visie aangehaald. De toenmalige CEO had immers te kennen gegeven dat hij de komende jaren nog honderd extra winkels wilde openen, terwijl de nieuwe CEO de ‘digitale activiteit wil versterken’. De strategie van de groep zal de komende maanden voor het voetlicht gehouden worden, inclusief het plan om nieuwe fysieke winkels te openen. Gisteren werden de vakbonden uitgenodig­d voor een mededeling. Op de hoofdzetel in Beringen, waar 270 mensen werken, wordt een dertigtal banen bedreigd. De directie hoopt de herstructu­rering door te voeren zonder naakte ontslagen. Daartoe zal het statuut van ondernemin­g in moeilijkhe­den worden aangevraag­d. “In dat geval kan er zowel dit als volgend jaar nog beroep gedaan worden op het stelsel van werklooshe­id met werkgevers­toeslag”, aldus secretaris Pol Schats van de bediendenv­akbond LBC-NVK. De komende dagen zal in het kader van de wet Renault de informatie- en consultati­efase worden aangevange­n. Pas daarna wordt duidelijk hoeveel mensen er moeten vertrekken.

Volgens Schats zijn de ontslagen op de hoofdzetel een gevolg van

Directie Euro Shoe Group de opeenvolge­nde herstructu­reringen in het winkelnetw­erk van de Euro Shoe Group. “Daarbij werd de lijn nooit doorgetrok­ken naar de omkaderend­e diensten”, aldus Pol Schats.

Bristol

Euro Shoe Group heeft de voorbije jaren een grondige gedaanteve­rwisseling ondergaan. Zo onderginge­n de 265 winkels in België en Nederland een grondige facelift. De naam Shoe Discount verdween en werd vervangen door Bristol. Voor die gedaanteve­rwisseling trok de Limburgse groep ruim 40 miljoen euro uit. Voor de winkels van Avance was in dat nieuwe concept geen plaats meer. Dertien Avance-winkels, waarbij ook vijf Limburgse, werden overgenome­n door de Limburgse Cardi Fashion Group. Met de investerin­gen in zijn fysieke winkels zwom Euro Shoe Group duidelijk tegen de stroom in. Door de massale opkomst van internetwi­nkels zijn de voorbije jaren al verschille­nde modeketens verdwenen. De voorbije jaren waren alvast niet gemakkelij­k voor Euro Shoe. Vorig jaar werd met verlies afgesloten en ook dit jaar loopt niet over een leien dakje.

Het is de bedoeling om deze herstructu­rering door te voeren zonder naakte ontslagen

 ?? FOTO HBVL ?? Euro Shoe is de groep boven de schoenen- en kledingket­en Bristol.
FOTO HBVL Euro Shoe is de groep boven de schoenen- en kledingket­en Bristol.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium