Het Belang van Limburg

Bedrijf Hasseltse CEO financiert eigen leerstoel aan UHasselt

- Kurt MEERS

Aan de UHasselt is donderdag de leerstoel ‘Internatio­nalization in Family Businesses’ boven de doopvont gehouden. Het adviesbure­au BDO financiert het onderzoek naar internatio­nalisering bij familiebed­rijven. Hans Wilmots, de Hasseltse CEO van BDO, zal zelf het onderzoek voeren. Dit moet hem de titel van doctor opleveren.

DIEPENBEEK -

De leerstoel is een academisch programma waarbij door middel van onderzoek, seminaries en workshops zal worden nagegaan wat de succesfact­oren zijn om als familiebed­rijf te exporteren. Want waar vandaag 78 procent van de Vlaamse bedrijven in familiale handen is, haalt amper 10 procent de derde generatie. Het uitblijven van succesvoll­e internatio­nalisering is één van de oorzaken. En dat wil de leerstoel aanpakken.

Het programma wordt gefinancie­rd door het Universite­itsfonds, dat hiervoor een gift heeft ontvangen van dienstverl­ener BDO. Het is voor het eerst dat een leerstoel via die constructi­e op poten wordt gezet. Dat BDO zich hier volledig achter schaart, is niet verwonderl­ijk. CEO Hans Wilmots, zelf de zoon van een voormalig professor aan de UHasselt, zal samen met de faculteit Bedrijfsec­onomische Wetenschap­pen het onderzoek voeren. Wordt de studie na vier jaar succesvol afgerond, kan Wilmots promoveren tot doctor. “Eigenlijk willen we nagaan wat familiebed­rijven tegenhoudt om internatio­naal te gaan”, zegt Wilmots. “Als we dat kunnen achterhale­n, kunnen we familiebed­rijven veel beter adviseren om hun slaagkanse­n op de exportmark­t te verhogen.”

Een vaststelli­ng die wordt gedeeld door prof. dr. Wim Voordecker­s, de leerstoelh­ouder van ‘Governance of Internatio­nalization in Family Businesses’. “Het academisch onderzoek hierover staat nog in de kinderscho­enen. Maar familiebed­rijven worden vandaag sterk aangemoedi­gd om over de grenzen te kijken. Met de inzichten die deze leerstoel moet opleveren, sluiten wij aan bij de Vlaamse ambitie om nog meer dan vandaag de vleugels uit te slaan.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Prof Wim Voordecker­s (links) en Hans Wilmots.
FOTO SERGE MINTEN Prof Wim Voordecker­s (links) en Hans Wilmots.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium