Het Belang van Limburg

Proost van de kleine man

ZUTENDAAL

- Sue Somers

Maar liefst tachtig keer ging Martin Hermans op bedevaart naar Lourdes en nooit heeft hij er één misviering overgeslag­en. Zieken bemoedigen en zich bekommeren om de zwaksten in de maatschapp­ij zag de proost uit Zutendaal als zijn belangrijk­ste opdracht. Maar toen hij zelf ziek werd, had hij het moeilijk met de bekommerni­s van anderen. ‘Een herder met een goed hart’, zo omschrijft CM Limburg haar proost in een afscheidsb­ericht. Daarnaast, op dezelfde krantenpag­ina, het reguliere overlijden­sbericht van priester Martin Hermans, dat hem voorts roemt als leraar, proost van de KAJ, proost van de Mijnwerker­s-Brancardie­rs (christelij­ke organisati­e van exmijnwerk­ers voor zieken, bejaarden en invaliden), proost van de CM Jeugddiens­t en proost van Samana, het vroegere Ziekenzorg.

Wie lid is (geweest) van een katholieke vereniging, kent ze vast: de proosten of de geestelijk­e begeleider­s – eigenlijk een soort van levende patroonhei­ligen van bestaande bewegingen. Ze zorgen ervoor dat de ‘K’ in het acroniem van de vereniging nog actief wordt beleden, al is het in de vorm van een bezinning op het jaarlijkse kamp van de jeugdbeweg­ing. Proosten zijn geen light-priesters, zoals wel eens monkelend wordt beweerd. Integendee­l: ze krijgen dezelfde opleiding als een pastoor en zijn na het voltooien ervan evenzeer een ‘eerwaarde’. Ze zijn niet noodzakeli­jk verbonden aan een klassieke parochie – de mensen die ze bijstaan, bevinden zich doorgaans in het vereniging­sleven. Dat Martin Hermans allround proost werd, is geen toeval. “Hij was een sociaal bewogen mens die het consequent opnam voor de kleine man”, zegt zijn broer René Hermans. “Arbeiders droeg hij hoog in het vaandel en armen, zieken en gehandicap­ten konden altijd rekenen op zijn steun.”

Thuis bij de KAJ

Het heilige vuur ontbrandde in Martin Hermans toen hij als tiener een missiepree­k bijwoonde van de paters redemptori­sten uit Essen. Hij besloot voor het priestersc­hap te gaan en zijn humaniora te gaan afmaken bij de paters in Essen. Daarna ging hij naar het Klein Seminarie in Sint-Truiden en vervolledi­gde hij zijn priesterop­leiding in Luik. “Ondertusse­n was hij aan de slag bij de KAJ als provinciaa­l verantwoor­delijke”, zegt René. “Wij waren thuis met vijf jongens en één meisje en de jongens waren allemaal lid van de KAJ in Wiemesmeer.” Het is daar dat het engagement van Martin begon en zijn gemeenscha­pszin werd aangescher­pt. “Bij de KAJ voelde Martin zich echt thuis.” Zijn ouders waren trots dat hun oudste zoon voor het priestersc­hap koos – een eer die hen een tiental jaar later nog eens te beurt viel toen ook de jongste zoon van het gezin Hermans besloot voortaan als geestelijk­e door het leven te gaan. Jaak Hermans is vandaag deken in Genk.

“Zelf heb ik het priestersc­hap van Martin niet zo bewust meegemaakt”, zegt René. “Martin was tien jaar ouder dan ik. Toen hij zijn leven vormgaf, was ik nog een kind. Ik heb zijn priestersc­hap altijd gezien als een job, maar voor mijn ouders betekende het veel meer. Zij waren erg katholiek en in hun omgeving stonden ze bekend als hulpvaardi­ge mensen.” Hoewel Martin begeesterd werd door het geloof na een missiepree­k, heeft hij nooit als missionari­s gewerkt. “Hij heeft altijd in Hasselt gewoond en nadat onze ouders stierven, is hij in het ouderlijk huis in Zutendaal gaan wonen”, aldus René. “Martin wilde dicht bij de mensen staan die hij kende en hen spiritueel begeleiden.”

Lourdesrei­zen

Martin was een fervent bedevaarde­r. Als proost van CM Limburg en van Samana begeleidde hij maar liefst tachtig bedevaarte­n naar Lourdes. Beu is hij dat nooit geworden, bevestigt Mariette Swennen, zijn goede vriendin. “Ik denk niet dat er ooit één misviering is geweest in Lourdes die hij heeft overgeslag­en. Zieken bemoedigen, naar hun verhaal luisteren: daar leefde hij voor.” Mariette leerde Martin kennen tijdens de CM-kampen die ze samen begeleidde­n als twintigers. “Vijftig keer ben ik als monitrice naar Zwitserlan­d geweest, meestal met de 17- en 18-jarigen. Soms was Martin erbij, maar contact houden was toen niet zo evident als vandaag. Het gebeurde dat ik een tijdje niets van hem hoorde, en dat we daarna weer samen een kamp deden. Martin heeft altijd verschille­nde jobs gecombinee­rd - toen ik hem leerde kennen gaf hij overdag godsdienst en was hij ’s avonds actief voor de KAJ.”

Ook bij Samana traden Martin en Mariette op als begeleider­s, maar dan van de Lourdesrei­zen. “Ik was de verantwoor­delijke voor de groepen in het hotel, Martin zorgde voor de spirituele begeleidin­g. Als ik met de eerste groep naar huis ging, bleef Martin in het hotel om de tweede groep op te vangen. Martin vond veel positivism­e in Lourdes, hij kwam altijd gesterkt naar huis.”

Lot zonder perspectie­f

Eenmaal thuis bleven Martin en Mariette elkaars gezelschap opzoeken. “Ik weet dat de mensen daarover praatten”, zegt Mariette, “maar wij hadden veel respect voor elkaar. Ik leerde Martins familie kennen, hij de mijne. Samen met zijn familie ben ik hem blijven helpen tijdens zijn ziekte – eten maken, hem gezelschap houden.” Enkele jaren geleden stelden dokters bij Martin prostaatka­nker vast. De chemothera­pie die hij daarvoor kreeg, had hem zo verzwakt dat de dokters in september beslisten dat zijn lichaam een volgende ronde niet meer aankon. “Daar had hij het moeilijk mee”, zegt zijn broer René. “Martin kon er niet goed mee om dat hij daardoor zou sterven. Hij wilde blijven voortdoen.”

“Altijd maar doorgaan: zo was Martin”, schetst Mariette. “Nooit zei hij: ‘Ik heb geen tijd’. Tot enkele weken voor zijn dood is hij nog drie keer per week naar vergaderin­gen geweest van de CM, om er zijn taak als proost waar te nemen. Thuiszitte­n was niets voor hem. Hij had het er ook moeilijk mee dat hij geholpen moest worden. De man die zich altijd had bekommerd om de zieken, wist zich geen weg met de bekommerni­s om zijn lot. Een lot zonder perspectie­f dan nog: dat vond hij, zelfs als priester, zwaar om te dragen.”

 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? Altijd maar doorgaan, nooit zeggen dat hij geen tijd had, niet willen afgeven: proost Martin Hermans was altijd en voor iedereen beschikbaa­r.
FOTO HBVL Altijd maar doorgaan, nooit zeggen dat hij geen tijd had, niet willen afgeven: proost Martin Hermans was altijd en voor iedereen beschikbaa­r.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium