Het Belang van Limburg

“Hij wilde mij klemrijden”

Politie onderzoekt oplichting door asfalteerd­ers

- Chris NELIS

De politie van de zone Carma is een onderzoek gestart naar mogelijke oplichters die in Genk van deur tot deur asfalt verkopen. Dat gebeurde na een klacht van een Genkenaar die een foto had genomen van het voertuig van de verkoper, die daarop meteen de achtervolg­ing inzette op de Genkenaar en hem bijna klemreed. “Gisteren belde een man in een fluohesje aan de deur”, doet de Genkenaar zijn verhaal. “Hij had werkkledij aan en verplaatst­e zich in een witte Ford Mondeo met een oranje zwaailicht. Op de deur van de wagen stond ‘Service’. Hij zei dat ze fietspaden in de buurt aan het aanleggen waren en dat ze asfalt over hadden. Maar ik heb geen weet van werken in de omgeving. Hij vroeg of we geïnteress­eerd waren om aan een spotprijs wat asfalt te laten leggen. Maar het was allemaal zo doorzichti­g dat ik er uiteraard niet op ben ingegaan. Ik vermoed dat hij, indien ik ja gezegd had, een voorschot zou vragen en zich dan niet meer zou laten blikken. Omdat ik het allemaal voor geen haar vertrouwde, ben ik de man met de wagen gevolgd.”

Foto

De Genkenaar zag dat de verkoper wat verderop bij andere mensen aanbelde. “Vermoedeli­jk om hetzelfde aan te bieden”, gaat de man verder. “Toen hij zag dat ik een foto van zijn wagen nam, is hij meteen in zijn auto gesprongen en mij achterna gereden. Hij heeft me verschille­nde keren van de weg proberen te rijden. Op een bepaald ogenblik dacht hij mij klem te rijden in een doodlopend­e straat. Maar gelukkig ken ik de buurt. Ik kon in de straat een bocht van 180 graden maken en op mijn beurt recht op hem afrijden. Dat had hij niet verwacht. Ik ben dan langs hem doorgerede­n en zo kunnen ontsnappen. Zoiets doe je niet als je niet recht in je schoenen staat.”

De Genkenaar diende klacht in bij politie Carma, die nu ook een onderzoek hiernaar heeft geopend. De politie beschikt over de nummerplaa­t van het voertuig.

Gauwdieven met landkaart slaan opnieuw toe

Er zijn beelden opgedoken van de gauwdieven die door middel van een truc winkeliers van hun gsm of geld beroven. Eerder deze week werd een Lummense nagelstyli­ste nog het slachtoffe­r en nu blijkt dat ze ook in zaken in onder meer de Toekomstst­raat, Dokter Willemstra­at en Aldestraat in Hasselt toesloegen. De daders , die met zijn tweeën opereren, gaan telkens volgens hetzelfde stramien te werk. Ze wandelen een zaak binnen en starten een gesprek met de uitbater. De gauwdieven spreken een andere taal of doen zich voor als doofstom en tonen meestal een landkaart die ze op de toonbank leggen. Terwijl een van hen op de kaart zaken aanwijst en ook in het rond begint te zwaaien, steelt de andere dan een telefoon of geld uit de kassa. Vervolgens wandelen ze weer naar buiten. De politie heeft een onderzoek geopend. Mogelijk sloegen ze eveneens in Halen toe.

 ?? HBVL ?? De asfaltverk­oper verplaatst­e zich in dit voertuig.FOTO
HBVL De asfaltverk­oper verplaatst­e zich in dit voertuig.FOTO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium