Het Belang van Limburg

“Ik was te duur voor Genk”

SANDY WALSH KIJKT VOOR HET EERST EX-CLUB IN DE OGEN NA ZES SEIZOENEN IN GENKSE LOONDIENST

- Jochen COOREVITS

Sandy Walsh is momenteel dé revelatie in de defensie van Essevee. De 22-jarige verdediger ontmoet zondagmidd­ag zijn ex-ploeg Racing Genk. Walsh vertrok afgelopen zomer gratis naar Zulte Waregem. Hoe dat juist geschiedde legt de Nederlands­e Brit voor het eerst uit. Zondag wordt een speciale namiddag voor Sandy Walsh. De polyvalent­e verdediger speelt immers tegen zijn ex-club Racing Genk. “Het zal toch raar zijn om in een ander shirt in de spelerstun­nel voor de aftrap te staan, maar we moeten ons daarover zetten.” Walsh ziet de komst van Genk helemaal zitten. “Ik lag altijd goed bij de supporters en ik ken er nog heel veel spelers. Met Pozzo (Pozuelo, nvdr.) heb ik nog veel contact. Hij was en is een goeie maat van mij. Ook met Brian Heynen en Siebe Schrijvers praat ik geregeld. Of we al plagende berichten stuurden? Neen. (lacht) Ik ga dat niet doen. Ik ga me concentrer­en op mijn match. Het is overigens een zeer belangrijk­e match met een plaats in play-off 1 als inzet.”

Voor Walsh startte afgelopen zomer een nieuw hoofdstuk in zijn nog – altijd – prille carrière als profvoetba­ller. De in Brussel geboren verdediger verliet na zes seizoenen, waarvan vijf in de A-kern, KRC Genk. In het seizoen 20132014 kreeg hij zijn eerste kans onder Emilio Ferrera. “Daarna had ik het gevoel dat ik om nog stappen te zetten beter uitgeleend kon worden. Maar Ferrera wilde me houden omdat hij onder de indruk was. Wat later werd hij ontslagen. Toen kwam McLeish.” Onder het bewind van Peter Maes bloeide Walsh helemaal open, zij het op de rechtsacht­er en niet centraal in de defensie. “Bij het begin van het seizoen sukkelde ik nog met een voetbreuk vanuit play-off 2. Ik knokte hard en ik verdiende mijn plaats. Ik had het gevoel dat Maes in mij geloofde.”

Gesprek

Walsh ontpopte zich tot een basisspele­r. Tot

Peter Maes zijn ontslag kreeg in december 2016. “Bij mijn laatste contractve­rlenging (op 22 januari 2015, nvdr.) heb ik een clausule laten opnemen dat ik in mijn laatste seizoen, zijnde 20162017, 75 procent van alle officiële matchen moest spelen. Zo niet, kon ik gratis vertrekken. Dat deed ik omdat ik ook aan mijn leeftijd dacht. Als ik 22 werd, wilde ik ofwel echt basisspele­r zijn bij Racing Genk of makkelijk kunnen vertrekken.”

Daarnaast kwam er in december ook een gesprek met de clubleidin­g. “Op dat moment zat ik aan vijftig procent van de speelminut­en. De club vond dat mijn contract te veel woog op het budget gezien de speler die ik was. Dat vond ik een vreemd signaal. Uit het gesprek kreeg ik het gevoel dat Castagne meer voorrang ging krijgen omdat de kans groter was dat hij een transfer zou kunnen maken. Ik kreeg uit respect een nieuw contract aangeboden aan verlaagde voorwaarde­n en ik wist dat er een nieuwe speler zou gehaald worden als Castagne vertrokken was. Ik was dus een backup. Uiteindeli­jk maakte ik de keuze om daar niet op in te gaan.” Walsh voelt geen wrok tegenover Racing Genk. “Het is natuurlijk jammer hoe het allemaal gelopen is, maar dat is voetbal. No hard feelings. Bovendien deed Genk het goed, want het verkocht Castagne voor zes miljoen.”

En zo maakt Walsh momenteel het goede weer achterin bij Essevee aan de Gaverbeek. “Ik koos voor een club met een stabiele coach in de persoon van Francky Dury. Er was nog interesse van andere clubs (lees: Lokeren), maar ik had het gevoel geen enkele andere trainer te vinden die zo veel vertrouwen in me heeft. Ik heb gewoon de juiste keuze gemaakt.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium