Het Belang van Limburg

Vanden Stockstadi­on uitgebreid?

Laatste hoop is dat UEFA definitiev­e beslissing op 7 december alsnog uitstelt

- Ludo VANDEWALLE

De UEFA beslist op 7 december of Brussel kan fungeren als speelstad tijdens het EK voetbal in 2020. De enige hoop voor ons land is dat de Europese voetbalbon­d (onverhoopt) zijn beslissing uitstelt. Steeds meer mensen, ook op de voetbalbon­d, geloven er niet meer in. Het ziet er steeds benarder uit voor Brussel als speelstad voor het Europees kampioensc­hap over minder dan drie jaar. Op 7 december wil de UEFA een beslissing nemen over de speelstede­n, over heel Europa verspreid deze keer, voor het EK 2020. Brussel, waar in plaats van het Koning Boudewijns­tadion een nieuw stadion zou worden gebouwd, kan vóór 7 december onmogelijk de garantie geven dat het Eurostadio­n er komt. De benodigde vergunning kan immers niet vóór half januari worden afgeleverd. “We zijn overgeleve­rd aan de goodwill van de UEFA”, geeft Koen De Brabander, CEO van de voetbalbon­d, toe. “Op 7 december kunnen er twee dingen gebeuren. De UEFA kan koudweg zeggen: Neen, jullie hebben genoeg tijd gehad. Of ze kunnen ons nog uitstel verlenen omwille van de nog af te leveren vergunning­en. We hopen natuurlijk op het tweede, maar ik kan niet in de hoofden van die mensen kijken.” De voorbije dagen kwam de UEFA de technische kant van de zaak bij bouwheer Ghelamco inspectere­n. De rapporten daarvan vallen vóór komende maandag op het bureau van CEO De Brabander. Daar worden niet veel problemen verwacht. Ghelamco, dat ook de Ghelamco Arena in Gent bouwde en nu op Antwerp een hoofdtribu­ne aan het neerzetten is, kan een stadion construere­n. Het zal alleen razendsnel moeten gaan, want de UEFA verlangt dat het stadion er staat in de zomer van 2019, één jaar voor het EK. Ghelamco gelooft en belooft dat dit mogelijk is.

Ghelamco gelooft erin

Bondsvoorz­itter Gerard Linard en CEO Koen De Brabander weigerden het gisteren te bevestigen, maar de stemmen die wij horen, wijzen erop dat men binnen de voetbalbon­d steeds pessimisti­scher wordt over het EK 2020. Men gelooft dat er in Brussel een stadion komt, maar nooit vóór dat EK. Ghelamco had het graag klaar gehad tegen dan, maar voor de Vlaamse bouwheer is het er vooral om te doen het stadion te bouwen, het maakt minder uit tegen wanneer.

“We zullen zowel bij de UEFA als bij de Vlaamse overheid nog wat druk proberen te zetten, maar de eindbeslis­sing ligt niet bij ons”, aldus CEO De Brabander. De tijd van Michel D’Hooghe, die zetelde in de hoogste organen van FIFA en UEFA, is voorbij. België heeft Blijft Anderlecht in het Constant Vanden Stockstadi­on? Of stapt het toch mee in het Eurostadio­n-project? De club is er zelf nog niet uit, maar het gemeentebe­stuur van Anderlecht neemt zijn voorzorgen en presenteer­de gisteren een haalbaarhe­idsstudie met drie mogelijke toekomstpl­annen. Als RSCA beslist om te blijven, wil de gemeente meewerken aan een capaciteit­sverhoging naar 30.000 plaatsen. Mocht de op dat niveau geen enkel zwaargewic­ht meer.

Voor het vergunning­sproces geeft Grimbergen, waar het stadion gebouwd moet worden, maandag overigens een advies – een van de vele. Tijdens haar openbaar onderzoek kreeg de gemeente alvast een indrukwekk­end aantal bezwaarsch­riften binnen: 1.275 in totaal. club kiezen voor een verhuizing, wil de gemeente de vorm van het stadion behouden om er een multifunct­ioneel complex van te maken. Het derde scenario is dat alles blijft zoals het is. Een status-quo zou volgens burgemeest­er Eric Tomas “de slechtste hypothese” zijn, gezien het gebrek aan parkeergel­egenheid in de buurt en de nood aan nieuwe infrastruc­turen voor onderwijs en sport. (thst)

 ?? Foto GHELAMCO ?? Een impressie van het nog te bouwen Eurostadio­n.
Foto GHELAMCO Een impressie van het nog te bouwen Eurostadio­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium