Het Belang van Limburg

WorldTour-ploegen slanken af omdat UCI-reglement minder renners toelaat aan de start

- Wim VOS

Merkwaardi­g verschijns­el in de World Tour. Bijna alle wielerploe­gen schrappen volgend seizoen in hun rennersbes­tand. Soms met één of twee stuks, maar een enkele keer heel drastisch. Zoals bij BMC, de ploeg van Greg Van Avermaet en Dylan Teuns, waar ze afslanken van 29 renners naar 24 en onder andere Diepenbeke­naar Ben Hermans vertrok. De reden? Besparinge­n, geen zin meer om een overladen kalender te rijden en - vooral - het nieuwe UCI-reglement, dat minder renners toelaat aan de start. Maar dat is niet de enige verklaring. In het verleden liet BMC elk jaar enkele renners doorstrome­n vanuit de opleidings­ploeg bij de beloften, het zogenaamde BMC Developmen­t Team. Deels om financiële reden werd die ploeg opgeheven. “Waardoor we straks geen enkele neoprof hebben”, aldus Peiper.

Maar vooral wil BMC schrappen in het aantal koersdagen. In het verleden reed de ploeg vaak een driedubbel programma. Begrijp: het was op drie fronten tegelijk aan het koersen. “Voortaan willen we bijna uitsluiten­d focussen op de WorldTour en de topwedstri­jden. We gaan niet meer investeren in de kleinere wedstrijde­n – wat levert ons dat op? We mikken in 2018 op tien tot vijftien procent minder koersdagen dan dit jaar. Opnieuw: dan heb je minder renners nodig.”

Kleuterkla­s

Het is een argumentat­ie die ook de Belgische WorldTourp­loegen niet onbekend is. Patrick Lefevere houdt bij Quick Step Floors wel vast aan een kern van 27 renners. Toch roept de inkrimping ook vragen op. Marc Sergeant (Lotto Soudal) geeft toe dat het verlies van een sponsor (MyDigipass) er mee de oorzaak van is dat zijn

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? BMC snoeit het felst in zijn rennersbes­tand. Zo trekt Ben Hermans, hier als voorlaatst­e in de BMC-trein en met de leiderstru­i in de Ronde van Oman om de schouders, naar de Israel Cycling Academy.
Foto PHOTO NEWS BMC snoeit het felst in zijn rennersbes­tand. Zo trekt Ben Hermans, hier als voorlaatst­e in de BMC-trein en met de leiderstru­i in de Ronde van Oman om de schouders, naar de Israel Cycling Academy.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium