Het Belang van Limburg

Kleinere ploegen betekent ook minder ploegleide­rs, dokters en mecanicien­s

-

“Omdat ik veel jongeren heb”, nuanceert hij. “Die moet je met oudere renners omringen, of het dreigt een kleuterkla­s te worden.” Maar ook Lefevere anticipeer­t op het nieuwe UCI-reglement en wil snoeien in het aantal koersdagen. “We gaan alleen nog een driedubbel programma rijden als het echt niet anders kan. Simpelweg omdat ik er bij veel kleinere wedstrijde­n geld bij inschiet. Met het startgeld dat ik er krijg, komen we niet toe. En als het toch moet, red ik het nog altijd gemakkelij­k met 27 renners. Een voorbeeld: straks worden Parijs-Nice, TirrenoAdr­iatico en de Johan Museeuw Classics bijna gelijktijd­ig gereden. Driemaal zeven renners, dat is samen 21. Dan heb ik er nog altijd zes over.”

Marc SERGEANT Ploegleide­r Lotto Soudal kern straks kleiner is. Máár: “Door het nieuwe reglement zou je inderdaad denken dat je minder renners nodig hebt. Anderzijds is de World Tour het voorbije jaar flink uitgebreid. Dat compenseer­t dat deels al.”

Geen garantie op spektakel

Sergeant vreest dat de kleinere kernen het soms behoorlijk druk gaan krijgen. “Het is niet voor iedereen evident om te schrappen in zijn programma. Als Belgische ploeg hebben wij ook lokale belangen. Wij kunnen niet altijd wegblijven uit de vele kleinere wedstrijde­n in België. Franse ploegen kennen dat fenomeen ook. Dan ben je soms verplicht om een driedubbel programma te rijden.”

Bovendien heeft Sergeant, net als Lefevere, ook vragen bij de invoering van het nieuwe UCI-reglement dat deze globale inkrimping van de sector in gang heeft gezet. “Omdat dit heel veel jobs gaat kosten”, zegt Lefevere. “Niet alleen bij renners. Kleinere ploegen hebben ook minder dokters, ploegleide­rs, mecanicien­s en soigneurs nodig. Reken het verlies maar uit.”

En Sergeant besluit: “Terwijl het niet eens zeker is dat dit nieuwe reglement leidt tot meer open en spannender­e wedstrijde­n. In de Tour of Britain startten ze dit jaar ook maar met zes renners per ploeg. Op de tijdrit na kregen we allemaal massaspurt­en. Tja...”

Wordt het wel spannender? In de Tour of Britain startten ze dit jaar ook maar met zes renners per ploeg. Op de tijdrit na kregen we allemaal massaspurt­en. Tja...

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium