Het Belang van Limburg

“Pijn in rechterarm niet te harden”

LUCA BRECEL speelt slotframe tegen Judd Trump (0-5) met links

- Marnik GEUKENS

Na opnieuw een succesvoll­e week werd de kwartfinal­e het eindstatio­n voor Luca Brecel in de Shanghai Masters. Nadat hij in de voormiddag nog met 5-4 had gewonnen tegen Graeme Dott, ging Brecel enkele uren later kansloos onderuit tegen Judd Trump: 0-5. Brecel speelde het slotframe met links. “Omdat de pijn in mijn rechterarm en -schouder niet meer te harden was”, verklaart hij. “Een oude kwaal die opnieuw de kop opsteekt. Ik wilde niet opgeven, daarom werd het links.” Het was een ongewoon beeld: Brecel die bij een 0-4 stand overschake­lt naar de linkerarm. Mogelijk moet hij zich er zelfs voor verantwoor­den bij World Snooker, waar elke wedstrijd nauwkeurig wordt gemonitord, gezien de massale inzetten in het gokcircuit. Maar Brecel heeft dus een pasklare uitleg klaar.

“De intensieve kalender heeft zijn fysieke tol geëist”, zucht de Maaslander. “Vorig seizoen ben ik lang op de sukkel geweest met mijn arm en schouder. Twee weken geleden stak de pijn opnieuw de kop op tijdens mijn partij tegen Mark Joyce. Het bleef doenbaar, tot nu. Mogelijk heeft het ook te maken met een andere slaaphoudi­ng tijdens de vele vluchten en het sleuren met koffers. Donderdago­chtend leek het alsof ik geen kracht meer had in mijn rechterarm, zelfs een glas optillen kostte me moeite. Ik vrees dat ik met een zware ontsteking zit. Op karakter heb ik het nog met 5-4 gehaald van Graeme Dott. Maar daarna was het over.”

Krijtstree­pje

Brecel kreeg nochtans tot twee keer toe een uitstekend­e kans om het openingsfr­ame op zijn naam te schrijven. Zowel op blauw als op zwart liep het echter fout met de rest. “Toen voelde ik al dat het afgelopen was.” Er volgde nog een klein incidentje, toen Brecel in frame drie zwart via een lossebands­toot wilde potten. Bij het berekenen van de hoek had hij een krijtstree­pje achtergela­ten op het laken. Bewust volgens Judd Trump, de scheidsrec­hter zag er geen graten in.

“Een beetje flauw van Judd, het was echt onbedoeld”, aldus Brecel. “In normale omstandigh­eden zou het een enorme stimulans zijn geweest om nog terug te keren. Nu lukte dat niet.”

Clijsters

Dat had ook te maken met de indrukwekk­ende breakbuild­ing van zijn tegenstrev­er. Trump potte breaks van 92, 66, 114 en 87 op weg naar zijn vierde 5-0 op rij. Meteen had hij ook zijn revanche beet voor de 4-0, die Brecel hem vorige week had aangesmeer­d op het Champion of Champions. Trump treft vandaag zijn beste vriend Jack Lisowski in de halve finales, de andere kraker heet O’SullivanHi­ggins.

Luca Brecel, die naast de twaalfde plaats op de wereldrang­lijst ook 20.000 euro overhoudt aan zijn kwartfinal­e, geeft volgende week forfait in Noord-Ierland en hoopt fit te geraken voor zijn openingsma­tch (29 november) op het UK Championsh­ip tegen de Iraniër Vahedi. ”Eerst probeer ik zo snel mogelijk kinesist Tim Clijsters te raadplegen. Hij heeft me vorig jaar ook kunnen helpen.”

 ??  ?? Luca Brecel legt aan met links (inzet). Foto CIERON CARR / MATCHROOM SPORT
Luca Brecel legt aan met links (inzet). Foto CIERON CARR / MATCHROOM SPORT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium