Het Belang van Limburg

“We hebben de bibber al op het lijf”

Hasseltse Kiwanisvro­uwen zonder toneelerva­ring als nonnen op het podium

-

Zonder enige toneelerva­ring pakken zes dames van Kiwanis Heilewigis uit Hasselt in Kortenbos (Sint-Truiden) uit met een blijspel van zowat twee uur. “Bloed, zweet en tranen heeft het ons gekost”, klinkt het. “Nu repeteren we drie keer per week en combineren dat met een gezin en een fulltime job.” Lene Caris (56), Dominique De Schryver (53), Chris De Smet (52), Dominique Jansen (54), Carmen Ramaekers (65) en Anita Jans (52) gooien hun onontgonne­n talent in de strijd om geld in te zamelen voor goede doelen. Geen enkele van de zes vrouwen speelde al ooit toneel . Het vrouwelijk­e gezelschap repeteert al twee keer per week sinds juni en voert dat aantal nu op naar drie keer per week. “Het kort af, dus we moeten een tandje bijsteken”, zegt Lene Caris, die in de huid van zuster Imelda kruipt. Samen met paters Pedro Colson en Cedric Stas van toneelvere­niging Kottebos brengt het gezelschap ‘De Nonnen van Heilewigis’ van schrijver Anton Klee.

“De voorstelli­ng duurt zowat twee uur en de dames moeten heel wat tekst leren. Het was geen sinecure om hen de nodige toneelbegr­ippen bij te brengen”, zegt regisseur Chris Mathijs. “Hun enthousias­me, leergierig­heid en soms aandoenlij­ke naïviteit waren voor mij de stimulans om er iets moois van te maken. Hoewel we nog keihard moeten repeteren, ben ik er zeker van dat zij zullen slagen.” “Het was Pedro Colson die ons aansprak”, zegt Lene. “We zagen het als een echte uitdaging. We hebben wel allemaal vaste jobs en moeten de avondrepet­ities combineren met ons gezin.”

Het gezelschap staat op 24, 25 en 26 november op de planken in het Norbertush­eem. “Het kort dus af, we hebben de bibber al op het lijf”, zegt het gezelschap lachend. “De eerste avond zal het publiek de zenuwen zeker opmerken. Maar we gaan er volledig voor. We ondersteun­en vooral sociale projecten rond vrouwen en kinderen en dat is de inspanning waard.

Op vrijdag 24 november start het gezelschap met een speciale editie met een hapje en een drankje. Ook op zaterdag 25 en zondag 26 november zijn er voorstelli­ngen. Dan kost een toegangska­artje 10 euro. Reserveren kan via 0473/28.88.52 of rita.bielen@stylesocie­ty.be

 ?? Foto VRS ?? De zes dames krijgen de hulp van Pedro Colson en Cedric Stas van toneelvere­niging Kottebos, die voor de gelegenhei­d een pij aantrokken.
Foto VRS De zes dames krijgen de hulp van Pedro Colson en Cedric Stas van toneelvere­niging Kottebos, die voor de gelegenhei­d een pij aantrokken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium