Het Belang van Limburg

Enorme file op Grote Ring

Minister Weyts bekijkt dossier van slimme verkeersli­chten

- Dirk JACOBS

Gisterocht­end was het meer dan koekenbak op de Grote Ring rond Hasselt. Vanaf de Sint-Truiderste­enweg tot aan de Maastricht­ersteenweg hadden chauffeurs meer dan een uur nodig om de goed 3 kilometer te overbrugge­n. Genoeg voor Voka Limburg om de Hasseltse Ring met die van Brussel te vergelijke­n. Een op de spits gedreven stelling misschien, maar het is wel een feit dat het verkeer er in de spitsuren vaak strop loopt, zeker als er dan nog ergens iets mis gaat. Vreemd, maar gisteren hadden noch de stad, noch Wegen en Verkeer of de politie ook maar één signaal van een verkeersin­farct kregen. Of er snel aanpassing­en komen, is ook nog de vraag. Volgens velen werd de file gisteren veroorzaak­t door het afzetten van de Maastricht­ersteenweg. Daar zijn al een tijdje wegenwerke­n aan de gang. Maar de signalisat­ie is opgeschove­n, zodat de stad via die weg niet meer bereikbaar is tot na de werken. En dat zorgde ervoor dat heel wat mensen te laat op het werk of op school kwamen. Een doorn in het oog van ondernemer­sorganisat­ie Voka, die pleit voor maatregele­n. “Op zijn minst kan men wegenwerke­n beter, tijdiger en duidelijke­r aankondige­n. Het is geen lachertje om ’s ochtends in onverwacht­e files terecht te komen”, stelt gedelegeer­d bestuurder Johann Leten. “Maar vooral dringt zich een grondigere aanpak op van de hele verkeerssi­tuatie op en rond de Grote Ring. Limburg is nu nog relatief filevrij. Dat is een concurrent­ieel voordeel ten opzichte van andere provincies. Als we dat zo willen houden, moeten we nu vooruitzie­n. Intelligen­te verkeersli­chten staan er nog steeds niet en misschien moet er over worden nagedacht om rijstroken bij te voegen.”

Geld

“Het sfeerbeeld voor de Singel zit in de studiefase en moet klaar zijn in het voorjaar van 2018”, zegt Johann LETEN

Voka mobiliteit­sschepen Habib El Ouakili (sp.a). “Sfeer en visie hebben is natuurlijk één, maar deze weg is helaas niet van ons maar van Vlaanderen. En dan gaat het natuurlijk over geld en wordt het wachten. Zo hebben we op onze vraag naar slimme verkeersli­chten als antwoord gekregen dat er 1 miljoen euro Vlaamse middelen beschikbaa­r zijn voor heel Limburg. Tja, dan gaat het nog jaren duren vooraleer we de Singel rond zijn, terwijl die lichten een absolute meerwaarde kunnen betekenen. Alleszins is het zo dat een versnelde komst van slimme verkeersli­chten in combinatie met ons verkeersma­nagementsy­steem dat in februari 2018 in actie moet komen, de verkeerssi­tuatie op de Singel en de doorstromi­ng in Hasselt fors vooruit zal helpen.”

Limburg is nu nog relatief filevrij. Een concurrent­ieel voordeel ten opzichte van andere provincies. Dat moeten we zo houden

Argusogen

Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA) volgt de situatie in Hasselt met argusogen. En met centen. “Alleszins is het zo dat ook wij in het voorjaar van 2018 van start gaan met de heraanleg van het kruispunt van de Singel met de Universite­itslaan. Daarvoor is 18 miljoen euro voorzien. En ook het verhaal van de slimme verkeersli­chten ligt op tafel. Dat dossier bekijken we uitvoerig.” Hoe dan ook, wie naar het centrum van Hasselt wil, vermijdt de volgende maanden best de Maastricht­ersteenweg. Daar wordt nieuwe riolering gelegd en die werken gaan nog even duren. De stad binnenrijd­en via de Luikerstee­nweg of de Boudewijnl­aan zijn betere opties.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Bestuurder­s deden gisterocht­end tot een uur over amper drie kilometer Grote Ring.
FOTO SVEN DILLEN Bestuurder­s deden gisterocht­end tot een uur over amper drie kilometer Grote Ring.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium