Het Belang van Limburg

Papierhand­el toont exclusieve pennen en potloden voor 75ste verjaardag

- Dirk JACOBS

Al 75 jaar voorziet papierware­nhandel Leën de Hasselaren van hun bureau-artikelen. Om dat te vieren verhuisde de winkel naar de Kapelstraa­t en heeft uitbater Petra Vanbeuren een uniek trio potloden samengebra­cht: het oudste, kleinste en het duurste ter wereld. En een reeks exclusieve pennen. Wie geluk heeft, kan er zelfs ééntje van 4.400 euro winnen. De potloden komen uit het museum van fabrikant Faber-Castell in het Duitse Stein. De pennen zijn allemaal ‘special editions’ en werden door de verschille­nde merken uitgeleend. “Het kleinste potlood is amper 1,75 centimeter lang en heeft een diameter van 3 millimeter. Het bevat een echte grafietvul­ling, omgord met hout van een Amerikaans­e spar. Het werd op vraag van graaf FaberCaste­ll speciaal gemaakt als geschenk ter gelegenhei­d van de voorstelli­ng van het grootste potlood van toen in Maleisië.”

Drie diamanten

“Drie diamanten in de witgouden dop doen het magnum-potlood dan weer echt schitteren. kostprijs? 10.000 euro. Meteen het duurste potlood ter wereld. Maar de maker wilde dan ook iets unieks, met een apart karakter. Hij is daar zeker in geslaagd.”

In opdracht van vrijmetsel­aars maakte de Italiaanse fabrikant Visconti samen met een juwelier een volledig handgemaak­te pen. “Ze staat vol symbolen uit de vrijmetsel­arij en er is echt jaren teken- en denkwerk aan de fabricatie vooraf gegaan. Zo veel zelfs dat de opdrachtge­ver intussen overleden was en de stylo bij Visconti gebleven is. Pas nu verlaat de pen voor de allereerst­e keer het moederhuis in Firenze in Italië. De waarde van de pen is dan ook de moeite: ze kost 40.000 euro en mag zelfs verkocht worden van de fabrikant.”

De tijdelijke expositie is gratis te bezoeken in de nieuwe winkel, vlakbij de Grote Markt. Daar staan de unieke stukken vanaf zaterdag te kijk tot en met 25 november.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Petra Vanbeuren viert de verjaardag met een exclusieve tentoonste­lling.
FOTO SVEN DILLEN Petra Vanbeuren viert de verjaardag met een exclusieve tentoonste­lling.
 ?? Foto SVEN DILLEN
Foto SV
Foto SVEN DILLEN ?? Het kleinste potlood ter wereld. De duurste pen van 40.000
euro.
Deze pen kun je winnen.
Foto SVEN DILLEN Foto SV Foto SVEN DILLEN Het kleinste potlood ter wereld. De duurste pen van 40.000 euro. Deze pen kun je winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium