Het Belang van Limburg

Nu ook gratis wifi in Bocholt

Woensdag piekdag voor publieke hotspots in Limburg

- Roger DREESEN/Guy THUWIS

Bocholt beschikt als tiende Limburgse gemeente over gratis publieke wifi. De eerste opstelling is op het plein voor het gemeentehu­is. Later volgen nog het bibliothee­kplein en het Nevenplein in Kaulille. Ook in Borgloon, Dilsen-Stokkem en Genk zijn nieuwe hotspots in opbouw. Bocholt is na Bilzen, Bree, Genk, Hasselt, Lanaken, Lommel, Maasmechel­en, Neerpelt en Peer de tiende gemeente in Limburg die in samenwerki­ng met Infrax gratis wifi aanbiedt. In de passantenh­aven werd eerder al een hotspot geïnstalle­erd waar je draadloos kan surfen. De eenmalige investerin­g bedraagt voor Bocholt 11.770 euro, de maandelijk­se exploitati­ekosten per zone bedragen 40 euro. Infrax is twee jaar geleden gestart met het aanbieden van publieke wifi. Intussen heeft het netbedrijf in Limburg al twintig wifi-zones geïnstalle­erd, verspreid over tien gemeenten. Er zijn nog twaalf nieuwe zones in opbouw in Borgloon, Dilsen-Stokkem, Genk en Laakdal. Op dit moment telt het netwerk gemiddeld 12.000 gebruikers per dag. Het piekverbru­ik situeert zich tussen 12 en 13 uur. De piekdag is woensdag. Een teken dat vooral jongeren gebruikmak­en van de publieke hotspots. Ze kunnen zo wat uitsparen op de kosten van hun dataverbru­ik.

“Dankzij dit publieke wifi-netwerk Jan VERJANS

Schepen kan Bocholt zich blijven ontwikkele­n als een ‘smart city’ en zich profileren als een moderne, digitale gemeente”, zegt schepen Jos Claessens.

Slimme verlichtin­g

Belangrijk, Bocholt blijft eigenaar blijft van de zogenaamde ‘big data’, de gegevens van de wifi-gebruikers, om de privacy te allen tijde te respectere­n. “De registrati­e, bewaring en geheimhoud­ing van alle data blijft onder de verantwoor­delijkheid van Infrax”, aldus burgemeest­er Stijn Van Baelen. “Deze gegevens worden ons maandelijk­s ter beschikkin­g gesteld. Onze gemeente kan deze gegevens gebruiken om de beveiligin­g te verbeteren of om de verkeersst­romen en het parkeerbel­eid efficiënte­r te organisere­n. Of bij het organisere­n van evenemente­n en het aansturen van slimme verlichtin­g”, zegt Claessens. Voor schepen van ICT Jan Verjans zijn privacy en veiligheid van een draadloos netwerk het belangrijk­st. “Dat is de reden waarom Bocholt niet met een commerciël­e partner in zee gaat. Geen ongevraagd­e boodschapp­en en beschermin­g tegen mogelijk commerciee­l misbruik van gegevens zijn hiermee gegarandee­rd.”

De veiligheid van het netwerk en de privacy zijn het belangrijk­st. Daarom gaan we niet in zee met een commerciël­e partner

 ?? FOTO RDR ?? Schepenen Verjans en Claessens sluiten symbolisch aan op het gratis wifi-netwerk van Infrax.
FOTO RDR Schepenen Verjans en Claessens sluiten symbolisch aan op het gratis wifi-netwerk van Infrax.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium