Het Belang van Limburg

Lanaken wil af van files aan scholen

Onderzoek naar verkeersdr­uk

- Johnny GEURTS

De verkeersdr­ukte op de kruising van de Jan Rosierlaan en de Europalaan in Lanaken is de jongste dagen een veelbespro­ken onderwerp, zeker bij ouders die hun kinderen brengen en ophalen aan de scholen in het centrum. “Met de recent ingevoerde nieuwe verkeerssi­tuatie is de verkeersdr­uk er inderdaad niet op verminderd. We onderzoeke­n de mogelijkhe­id om de Onderwijss­traat in twee richtingen te gebruiken. Dat zou de druk op de Jan Rosierlaan weghalen”, aldus burgemeest­er Marino Keulen. De verkeersdr­ukte ter hoogte van het Cultureel Centrum bij het begin en einde van de schooluren is niet nieuw. “Door de aanwezighe­id van diverse scholencam­pussen aan de Engelse Hof is het altijd druk geweest op deze plaatsen. Met het recent ingevoerde verkeersci­rculatiepl­an hebben we de situatie wel veiliger en comfortabe­ler gemaakt voor de zwakke weggebruik­ers. Maar de verkeersdr­ukte is niet afgenomen”, zegt burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld). “Op dit moment onderzoeke­n we ernstig of tweerichti­ngsverkeer in de Onderwijss­traat mogelijk is. Aandachtsp­unt blijft evenwel de veiligheid van voetganger­s en fietsers. Om de verkeersve­iligheid nog verder op te krikken gaan we trouwens zwaar vrachtverk­eer weren uit de centrumstr­aten.”

Irritatie

Bij autobestuu­rders is vooral het lange aanschuive­n een irriterend­e factor. “Omdat nu alle verkeer komende van de Onderwijss­traat richting Europalaan wordt geleid, sta je nog langer aan te schuiven”, zegt Liesbeth, die haar zoon oppikte aan de school. Ook oppositiep­artij N-VA dringt aan op aanpassing­en. “Voordat men de aangepaste rijrichtin­gen in het centrum doorvoerde, had het bestuur beter eerst werk gemaakt van de aansluitin­gen op de hoofdwegen. Nu is het verkeer toegenomen en komt het structuree­l vast te zitten”, aldus raadslid Johan Pauly (N-VA).

Verkeersli­chten

Marino Keulen: “In die context hebben we in afwachting van de realisatie van een rotonde door AWV in het kader van Spartacus, aan AWV gevraagd om op de aansluitin­g van de Jan Rosierlaan met de Europalaan verkeersli­chten te plaatsen. Dat voorstel komt in december op de agenda van de Provincial­e Commissie voor Verkeersve­iligheid. Ondertusse­n zal de politie op drukke verkeersmo­menten toezicht gehouden.”

 ?? Foto JOHNNY GEURTS ?? Op het einde van de schooldag is het aanschuive­n geblazen aan de kruising van de Jan Rosierlaan met de Europalaan.
Foto JOHNNY GEURTS Op het einde van de schooldag is het aanschuive­n geblazen aan de kruising van de Jan Rosierlaan met de Europalaan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium