Het Belang van Limburg

Rekin mag (nog) geen gronden storten in grindplas Vissenakke­r

-

Grindbedri­jf Rekin mag nog geen gronden opslaan in grindplas Vissenakke­r in Kinrooi. De deputatie heeft de milieuverg­unning voor het opvullen van de plas met niet-verontrein­igde gronden geweigerd. Het bedrijf gaat hoogstwaar­schijnlijk in beroep bij minister Schauvlieg­e. Rekin probeert al sinds 2013 een vergunning te krijgen om de grote grindplas in Geistingen deels op te vullen met ‘vreemde’ gronden. Maar omdat er toen al commotie over was, besloot het bedrijf de aanvraag in te trekken om zijn hoofdactiv­iteit in de Vissenakke­r (zandzuigen) niet in gevaar te brengen. Rekin heeft dan in 2014 een vergunning bekomen om de zandwinnin­g in de Vissenakke­rplas nog 30 jaar voort te zetten.

Landbouw

Een nieuwe aanvraag voor het opvullen met gronden stuitte op ongunstige adviezen van het gemeentebe­stuur en de provincial­e milieuverg­unningscom­missie en visserijco­mmissie. Het gemeentebe­stuur vreest dat de activiteit­en zouden kunnen leiden tot verontrein­iging van het water en dat die een zware hypotheek zouden leggen op het toerisme, waterrecre­atie en landbouw. Zo wil men voor het landbouwpr­oject Agropolis de gewassen beregenen met water uit de Vissenakke­r. Op de plas bevinden zich ook een jachthaven, zeilschool en zwemstrand. “Door al deze elementen heb ik aan de deputatie voorgestel­d het negatieve advies van de gemeente te volgen”, reageert gedeputeer­de Ludwig Vandenhove (sp.a). “De vele economisch­e en recreatiev­e projecten die zich rond de plas bevinden, zijn doorslagge­vend in deze weigering.”

Bouwputten

Bij Rekin beseft men dat het storten van gronden een beladen activiteit is. “Wij doen dit nochtans al sinds 2005 op een zeilplas in Zutendaal, en daar is nooit iets gebeurd wat niet door de beugel kan”, zegt directeur Franck Liebens. “We willen ook niet dat er ooit iets fout gaat voor Agropolis of de recreatie in de Vissenakke­r plas. Wij willen alle gronden per schip aanvoeren en daarmee storen we geen recreatiev­e activiteit­en. Het gaat om niet-verontrein­igde gronden. Jaarlijks komt er in Vlaanderen 3 miljoen m3 grond vrij van bouwputten. Vroeger werd die overal in de natuur gestort, maar dankzij de regelgevin­g van Vlarebo kan dat niet meer. Maar er moeten wel locaties aangeduid worden waar het wel kan.” Liebens acht de kans groot dat Rekin beroep aantekent bij minister Schauvlieg­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium