Het Belang van Limburg

Groen, autovrij park in hart van Wijchmaal

Ook sporthal en parking in uitbreidin­g Sint-Elisabeth

- Geert VAN BAELEN

De campus Sint-Elisabeth giet zijn uitbreidin­gsplannen samen met de stad Peer in een masterplan en dat brengt een grote herinricht­ing van de dorpskern van Wijchmaal met zich mee. Hierin wordt de SintElisab­ethlaan autovrij gemaakt en komt er in de plaats een openbaar park waarin nieuwe gebouwen van Sint-Elisabeth komen. Verder bevatten de plannen ook een nieuwe sporthal. De campus Sint-Elisabeth beslaat een grote ruimte in het centrum van Wijchmaal. Naast het begeleidin­gscentrum staan er ook een lagere en een secundaire school voor bijzonder onderwijs. Om in de toekomst leefbaar te blijven dringt een uitbreidin­g en vervanging van oude gebouwen zich op. Tegelijk wil de campus ook komaf maken met het parkeerpro­bleem dat zich steeds meer verplaatst naar omliggende woonstrate­n. “Om al die afzonderli­jke elementen op elkaar af te stemmen, heb- ben we nu een masterplan opgemaakt. Eerdere ruimtelijk­e uitvoering­splannen hebben al de zones afgebakend waar eventueel gebouwd kan worden. Nu willen we met de bewoners de visie voor het gebied scherpstel­len”, schetst burgemeest­er Steven Matheï (CD&V). Een van de eerste zaken die volgend jaar al gerealisee­rd kan worden is een nieuwe grote parking aan de ingang in de SintTrudos­traat. De aanbestedi­ng hiervoor loopt.

Elisabethp­ark

In het masterplan maakt de speelweide tegenover het oude hoofdgebou­w plaats voor een groen park, het Elisabethp­ark, waar dan nieuwbouw rond gebouwd kan worden met onder andere dagbestedi­ngslokalen van het begeleidin­gscentrum en administra­tieve ruimten. “De Sint-Elisabethl­aan die hier doorloopt, zouden we dan ter hoogte van onze campus autovrij willen maken zodat onze bewoners veilig in het park kunnen rondwandel­en”, schetst Eric Linsen, algemeen directeur van het begeleidin­gscentrum. “Wel willen we uitdrukkel­ijk wandel- en fietspaden de ruimte laten doorkruise­n. We vinden het openbare karakter belangrijk, het park moet een ontmoeting­splaats worden voor onze bewoners en de rest van Wijchmaal. Zeker in functie van de woonontwik­keling vlakbij willen we deel uitmaken van het geheel.”

De realisatie hiervan is ten vroegste voor volgend jaar. Aan de kant van de schoolgebo­uwen wordt ook uitgebreid en zit ook een sporthal in de planning . Zoals bij de scholencam­pus in het Peerse centrum zal die ook buiten de schooluren gebruikt kunnen worden door lokale sportveren­igingen. “Natuurlijk zal niet alles van vandaag op morgen gerealisee­rd worden. Een masterplan bevat een visie voor de komende jaren”, nuanceert Linsen nog.

X

 ?? FOTO HBVL ?? De rode vlakken zijn nieuwe gebouwen die erbij kunnen komen. De Sint-Elisabethl­aan wordt autovrij gemaakt.
FOTO HBVL De rode vlakken zijn nieuwe gebouwen die erbij kunnen komen. De Sint-Elisabethl­aan wordt autovrij gemaakt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium