Het Belang van Limburg

Recht op hoger bod afgeschaft

Nieuwe regelgevin­g moet procedure vereenvoud­igen

- Kizzy VAN HORNE

In mei van volgend jaar verandert de wetgeving rond de openbare verkoop. Het recht van hoger bod wordt afgeschaft. Dit moet de procedure versnellen, eenvoudige­r en goedkoper maken. “We hebben de indruk dat het aantal openbare verkopen sinds enkele jaren in dalende lijn zit. Met de nieuwe regel willen we de openbare verkoop opnieuw aantrekkel­ijker maken”, zegt notaris Jean-Luc Snyers. Dat de meeste openbare verkopen gedwongen verkopen zijn, is een grote misvatting. “We organisere­n zelfs meer vrijwillig­e openbare dan gedwongen verkopen”, zegt notaris Jean-Luc Snyers, woordvoerd­er van de Belgische notarissen. De wet verbiedt trouwens de bekendmaki­ng van de aard van de openbare verkoop.

“Het grootste voordeel van een openbare verkoop is de transparan­tie. Je weet wat de vorige biedt en wat de volgende biedt. Er kan niks gekonkelfo­esd worden. Daarnaast krijg je ook een eerlijke prijs voor je woning, want een woning is maar zoveel waard als de koper ervoor wil betalen. Bij een verkoop uit de hand schrikken te hoge prijzen mensen vaak af. Zo blijft het pand te koop staan en is de verkoop na zes maanden verbrand. Ook bij een erfenis of een echtscheid­ing kan een openbare verkoop interessan­t zijn. Familieled­en kunnen dan mee bieden, zonder dat de verkopers het gevoel hebben onder de prijs te moeten verkopen.”

Zenuwslope­nd

Waarom er dan minder openbare verkopen plaatsvind­en dan vroeger, daar hebben de notarissen het raden naar. “De procedure is wat zenuwslope­nder. Ook al heb je op de koopdag het hoogste bod ge- daan en is het aanvaard door de verkoper, dan nog kan er binnen de vijftien dagen een hoger bod komen. Voor de hoogste bieder zijn dit dagen van bang afwachten. Er is echter een nieuwe wet gestemd die op 1 mei volgend jaar in voege gaat. Het recht van hoger bod wordt afgeschaft. Zo willen we de procedure inkorten en de kosten drukken.”

Er is sprake van een openbare verkoop wanneer de verkoper beslist om het huis met een koopdag via de notaris aan de hoogste bieder te verkopen. De koopdag wordt bekend gemaakt via de media en aanplakbil­jetten en vindt meestal plaats in het lokale dorpscafé. “Aan de koopdag gaat een kijkdag vooraf. We raden alle geïnteres-

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium