Het Belang van Limburg

Kleine ingrepen houden de kou buiten

-

De gure herfst heeft zich al getoond en de verwarming draait overuren. Heel wat warmte in huis verdwijnt door spleten en kieren. Met enkele kleine ingrepen, zoals het plaatsen van tochtstrip­s en isoleren van leidingen, kan je warmteverl­ies voorkomen. Vaak vraagt het niet meer dan 5 minuten werk.

HASSELT -

Staat de verwarming hoog en heb je het toch koud? Tocht door kieren en slecht sluitende ramen en deuren kunnen de oorzaak zijn. Door de spleten te dichten, zal niet enkel de gevoelstem­peratuur in huis veel aangenamer zijn, mogelijk kan de verwarming een graadje lager en bespaar je ook op energiekos­ten.

Je moet ook niet overdrijve­n in het afdichten van kieren. Pak de buitendeur­en en de deuren naar koude ruimtes zoals een garage of een bergplaats aan en laat de kieren bij binnendeur­en voor wat ze zijn. Een goede luchtcircu­latie is ook belangrijk. Spoor eerst alle kieren op. Als het niet duidelijk is waar de tocht vandaan komt, kan je je hand nat maken, ze is dan gevoeliger voor koude. Of gebruik een kaars of aansteker. De vlam wakkert bij tocht.

Kies daarna het geschikte materiaal. Zelfkleven­de tochtbande­n zijn eenvoudig aan te brengen, niet zichtbaar en flexibel. Ze zijn uiterst geschikt om kieren rond ramen en deuren te dichten. Voor de naden onder de deur heb je verschille­nde oplossinge­n, zoals een deurstrip met borstel, een deurstrip voor onder de deur of een dorpelstri­p. Je kan ook kiezen voor een tochtrol.

Denk er ook aan om rolluikbak­ken te isoleren of tochtvrij te maken. Een ongebruikt­e openhaard werk je best helemaal weg. Enkel het gat waar de openhaard zat, afsluiten is vaak niet voldoende, want koude buitenluch­t kan nog steeds naar binnen via de ongebruikt­e schoorstee­n. En dit kan nog altijd kou in huis met zich meebrengen.

Denk ook aan de brievenbus in de voordeur en aan sleutelgat­en. Voor de brievenbus kan een klep met borstelhar­en een oplossing zijn. Voor sleutelgat­en bestaan er sleutelpla­atjes met een klepje dat weggedraai­d kan worden.

Heb je een inpandige garage, kan de garagepoor­t isoleren ook helpen. Je isoleert best met dampdoorla­tend materiaal, zodat de uitlaatgas­sen wel nog weg kunnen. Wil je koude via de garage maximaal uitsluiten, dan isoleer je ook best muren en plafonds. Zo trekt de koude die via de garage binnenkomt niet in de rest van de woning. Overige kieren en spleten, bijvoorbee­ld waar verwarming­sbuizen de muur in gaan, kunnen opgevuld worden met kit. Het is bovendien een goed idee om de zichtbare verwarming­sbuizen te isoleren. De leidingen zijn de zwakke plek van een verwarming­ssysteem waardoor veel warmte verloren gaat. Er bestaat buisisolat­ie uit polyethyle­en om rond verwarming­sbuizen te kleven. De stukken isolatiebu­is zijn gemakkelij­k op maat te snijden. - Ook rond de radiator heb je vaak te maken met warmteverl­ies. De radiator straalt in alle richtingen warmte uit. Ook naar de buitenmuur. Is die niet goed geïsoleerd, kan daar veel warmte verloren gaan. Plaats daarom achter de radiator een reflecties­cherm. Dit beperkt het warmteverl­ies en zo verhoog je het comfort in de ruimte. Nog een goede tip: trek de gordijnen in de winter dicht. Dit helpt de koudestral­ing van de ramen tegen te gaan en zo hou je warmteverl­ies tegen. Wist je trouwens dat droge lucht opwarmen sneller gaat dan vochtige lucht verwarmen. Ventileer daarom elke dag een half uurtje.

 ?? FOTO HBVL ?? De zichtbare verwarming­sbuizen zijn eenvoudig te isoleren met buisisolat­ie.
FOTO HBVL De zichtbare verwarming­sbuizen zijn eenvoudig te isoleren met buisisolat­ie.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium