Het Belang van Limburg

“Nog lang niet uitverteld”

Jan Delvaux kneedt boek ‘Belpop Bonanza’ voor podium en tv

- Gunter JACOBS

Jan Delvaux ontlopen, wordt de komende maanden moeilijk. De man die volgens Bart Peeters meer over Belgische pop en rock weet dan Wikipedia, begint aan een vierde theatersho­w en een tv-reeks voor Canvas. Nu is er alvast ‘Belpop Bonanza’, Delvauxs tweede boek vol weetjes over de vaderlands­e muziekgesc­hiedenis. Jan Delvaux blijft de vaderlands­e muziekgesc­hiedenis omwoelen. Voor zijn nieuwe boek ‘Belpop Bonanza’ puurt hij daaruit 150 verhalen, van Adamo en Rocco Granata tot dEUS en Triggerfin­ger. “Dit is een nieuw soort heemkunde, een postzegelv­erzameling die almaar aangroeit”, stelt hij. “Ik voel me onderhand de man in stofjas. Tijdens de research voor mijn rubriek op Radio 1 en de theatersho­w bots ik nog geregeld op nieuwe verhalen en links die ik niet had vermoed. Dit onderwerp kleeft een beetje aan mij. Zalig, want dit is een grote speeltuin waarin ik alles mag doen wat ik graag doe. Met de tv-reeks, het boek, de compilatie-cd en de theatertou­rnee dreigt nu wel overkill. Zolang mensen mij niet beu worden, ben ik al tevreden”, lacht Delvaux.

In ‘Belpop Bonanza’ beperkt hij zich ruwweg tot de eerste vier decennia. “Er staan ook wel wat verhalen van na 1995 in. Maar nu ze nog leven, wil ik eerst het verhaal van zestigers en zeventiger­s zoals The Wallace Collection, Adamo en Will Tura brengen. Later buig ik me wel over de modernere tijden, met goeie verhalen die ik al heb over pakweg Evil Superstars en Millionair­e.”

De auteur ambieert met zijn boek niet het allesomvat­tende naslagwerk. Hij jongleert bij voorkeur met lijstjes, verrassend­e verban- den – zoals die tussen wijlen Ann Christy en Bob Dylan – en weetjes achter hits als ‘Eviva España’, ‘Marina’ en ‘Mia’. “Biografieë­n vind je vaak al op internet. Ik zoom liever in op trivia en kleine verhalen die typisch Belgisch zijn. Dit boek toont aan hoe onze muziek en volksaard doorheen de jaren zijn veranderd. Mensen noemen het een typisch wc-boek, dat je daar even kunt vastpakken voor wat korte verhalen, collages van platenhoez­en en fijne tekstjes.” De bijbehoren­de theatersho­w die Delvaux met Jimmy Dewit alias DJ Bobby Ewing brengt, is opgevat als een tournee langs vier onvermoede plaatsen waar Belpopgesc­hiedenis is geschreven. De locaties onthult hij liever niet, om bezoekers te kunnen verrassen. Wie een try-out heeft gezien, weet al wel dat Delvaux Limburg links laat liggen. “West-Vlaanderen komt ook niet aan bod, hoor”, sust hij.

“Ik wil die provincies zeker niet miskennen. In Limburg zit veel muziekgesc­hiedenis. Zo is Hamont lang in de running geweest, omdat die gemeente dankzij groepen De Brassers en Struggler voor punk heel belangrijk is geweest. Op het vlak van festivals is er pionierswe­rk verricht, met Jazz Bilzen en Breekend in Bree, waar The Smiths hun enige Belgische concert hebben gegeven. Ook Genk en Diest hebben een mooie geschieden­is waar ik graag nog eens in wil graven. Voorlopig ben ik dus nog niet uitverteld.”

XJan DELVAUX Muziekkenn­er

www.belpopbona­nza.be Ook op platenbeur­s in Kermt

Jan Delvaux is zondag special guest op de ‘Platen en CD-beurs voor en door muziekfrea­ks’ die van 12 tot 18 uur plaatsvind­t in zaal Kermeta in Kermt. Ook de bijbehoren­de driedelige compilatie-cd wordt voorgestel­d. “Dit is een van de fijnere platenbeur­zen in Vlaanderen, waar ik zelf ook steeds graag kom”, looft Delvaux. Nogal wat bekende gezichten uit de muziekwere­ld, onder wie Luc en Eppo Janssen, Wiebe Locufier van The Subs en Laurens Leurs, verkopen er een deel van hun persoonlij­k collectie. Onder anderen Michael Midnight, Sanseveria Soundsyste­m en het Mosquito DJ-Team draaien er hun favoriete vinyls. Een deel van de opbrengst van de beurs gaat naar een organisati­e die pseudo-artrose bij kinderen onderzoekt. De winnaar van gisteravon­d: Thibault Christiaen­sen. De 22-jarige zanger van de groep Equal Idiots speelde vrank en vrij en won meteen zijn eerste aflevering.

De verliezer: acteur Filip Peeters. Hij verloor omdat Dina Tersago aan één seconde genoeg had om “I have a Dream” van Martin Luther King te zeggen.

De nieuwkomer op maandag: Linde Merckpoel van Studio Brussel.

De tussenstan­d: 1. Dalilla Hermans (9), 2. Goedele Wachters (8), 3. Bill Barberis (5), 4. Filip Peeters (4)

Danira Boukhriss vindt de liefde bij Bouba

Biografieë­n vind je vaak al op internet. Ik zoom liever in op trivia en kleine verhalen die typisch Belgisch zijn

 ?? FOTO JEF BOES ?? Jan Delvaux (links) naast zijn Belpop-maatje Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing).
FOTO VIER
FOTO JEF BOES Jan Delvaux (links) naast zijn Belpop-maatje Jimmy Dewit (DJ Bobby Ewing). FOTO VIER
 ?? Foto
VRT ?? Nina Jaenen, van ‘The Voice Kids’ naar ‘Team U.P.’ .
Foto VRT Nina Jaenen, van ‘The Voice Kids’ naar ‘Team U.P.’ .

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium