Het Belang van Limburg

Presentato­ren van de ochtendrad­io in de file

-

Het vreselijke ongeval op de E40 in Aalst, dat gisteren een urenlange file veroorzaak­te voor en tijdens de ochtendspi­ts, heeft ook gevolgen gehad voor de meeste ochtendsho­ws op de radio. Het ergst getroffen was Qmusic. Sam De Bruyn: “Ik was om 4.20 uur in Gent vertrokken. We waren nog maar net weg toen we op de radio een waarschuwi­ng hoorden dat er een spookrijde­r op de E40 reed. Een kwartier later stonden we in de file en meteen kwamen de eerste ziekenwage­ns eraan. Daarna politie, brandweer en weer ziekenwage­ns. Dan weet je: dit moet een gigantisch ongeval zijn. Het heeft lang geduurd vooraleer er concrete informatie kwam. In zulke omstandigh­eden ben je blij dat je niet alleen in de wagen zit, ik carpool en prees me gelukkig dat er nog iemand was om mee te praten. En WhatsApp helpt dan ook. Na een tijdje hebben we een WhatsAppgr­oepje gevormd van radioprese­ntatoren in de file. Bleek dat Julie Van den Steen, op wie Peter Van de Veire zat te wachten bij MNM, 400 meter voor ons stilstond. En Bram Willems, op wie Linde Merckpoel zat te wachten bij Studio Brussel, stond 300 meter achter ons.”

Plassende Van den Steen

In zulke omstandigh­eden maken radiomaker­s van de nood een deugd. Sam De Bruyn belde Peter Van de Veire, deed zich voor als een luisteraar en liet de MNMpresent­ator weten dat hij zijn sidekick Julie Van den Steen had zien plassen naast haar auto. Van de Veire trapte erin. “Poets wederom poets”, legt Sam uit. “In de zomer had Peter mij ook al zoiets gelapt.”

De Bruyn kwam om 9.15 uur toe in Vilvoorde. Al die tijd had Sarah Mylle, die al vanaf 4 uur achter de microfoon stond bij Q, de dienst waargenome­n, want Sams copresenta­trice Heidi Vantielen was, geheel volgens de Wet van Murphy, ziek.

Op Radio 1 moesten Dennis Van Den Buijs en Ruth Roets ‘De Ochtend’ presentere­n. Ruth stond in de file en bracht vanuit de file verslag uit van wat er op de E40 gebeurde – en vooral niet gebeurde. De nieuwsleze­res van Radio 1 was evenmin op de Reyerslaan geraakt. Daarom werd het nieuwsbull­etin van Radio 2 overgenome­n. Alleen bij JOE en Nostalgie hoefde er niet geïmprovis­eerd te worden. “De studio ’s morgens niet bereiken is de nachtmerri­e van iedereen die de ochtend moet doen bij de radio”, zegt Stefan Ackermans van Nostalgie. “Wij hebben een speciale relatie met onze wekker. Normaal is de ochtend een magisch moment op de radio maar gisteren, met zo’n drama op de E40, was het schrikken.”

 ?? FOTO VRT ?? Sam De Bruyn (Qmusic), Julie Van den Steen (MNM) en Bram Willems (StuBru) samen in de file.
FOTO VRT Sam De Bruyn (Qmusic), Julie Van den Steen (MNM) en Bram Willems (StuBru) samen in de file.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium