Het Belang van Limburg

Dierenwelz­ijn nam in 2014 dieren in beslag bij nieuwe baas Olmense Zoo

Inspectie stelde tal van overtredin­gen vast op kinderboer­derij in Gingelom

- Michiel THIJS

GINGELOM/BALEN - Koen van Rompaey (foto), de nieuwe voorzitter van de vzw Olmense Zoo, vormde in december 2014 zelf het onderwerp van een onderzoek naar dierenverw­aarlozing. De dienst Dierenwelz­ijn nam toen tien dieren in beslag op zijn kinderboer­derij in Montenaken bij Gingelom. Morgen opent de Olmense Zoo opnieuw zijn deuren. Op 11 oktober moest de dierentuin dicht van Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) na herhaalde overtredin­gen. De Olmense Zoo is nu een vzw met Koen van Rompaey als voorzitter. Hij wil inzetten op ethiek en dierenwelz­ijn, liet hij in interviews verstaan. Nu blijkt dat inspecteur­s van Dierenwelz­ijn in 2014 op de private kinderboer­derij van Van Rompaey in Montenaken tal van overtredin­gen vaststelde­n: vuile kooien, slecht verzorgde dieren, te weinig eten, geen schuilplaa­tsen, enzovoort. Omdat de leefomstan­digheden van de dieren zo slecht waren, liet Dierenwelz­ijn er tien in beslag nemen. Het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek haalde de beestjes op. Juridisch werd de zaak later geseponeer­d. Koen van Rompaey vindt het daarom niet relevant dat het dossier nu opnieuw boven komt. “Dit heeft niets te maken met de Olmense Zoo”, reageert hij. “Wij zijn een nieuwe weg ingeslagen.”

GINGELOM/BALEN - Koen van Rompaey, de nieuwe voorzitter van de vzw Olmense Zoo, was enkele jaren geleden zelf nog het onderwerp van een onderzoek naar dierenverw­aarlozing. Na een inspectie van de dienst Dierenwelz­ijn in december 2014 werden tien dieren in beslag genomen op zijn kinderboer­derij Klein Vossen Park in Montenaken bij Gingelom. Morgen heropent de Olmense Zoo nadat deze op 11 oktober door Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) gesloten werd, omwille van herhaaldel­ijke overtredin­gen. De dierentuin vroeg eind oktober een nieuwe vergunning aan en kreeg die ook op 10 november. Daarvoor moest de Olmense Zoo wel heel wat veranderin­gen doorvoeren. Verschille­nde dieren werden verhuisd, dierenverb­lijven werden aangepast waar nodig en de bvba Olmense Zoo werd omgevormd tot een vzw. Voormalig directeur Karel ‘Charel’ Verheyen zette een stap opzij ten voordele van zijn kinderen Wim en Els. Zij beklemtoon­den een modeldiere­ntuin te willen worden. Koen van Rompaey, zaakvoerde­r van de kinderboer­derij Klein Vossen Park en eerder voorzitter van de vzw Vrienden van de Olmense Zoo, is tot voorzitter benoemd van de nieuwe vzw. In die hoedanighe­id heeft hij de nieuwe structuur van de zoo helpen bepalen en zal hij expertise van buitenaf aantrekken voor de dierentuin. Zo verduideli­jkte Van Rompaey in een interview met TVL twee weken geleden nog dat hij een adviesraad zal oprichten die de zoo zal helpen op het vlak van ethiek en dierenwelz­ijn.

Waslijst overtredin­gen

Maar de nieuwbakke­n voorzitter nam volgens een inspectiev­erslag het in het verleden zelf niet altijd even nauw met het welzijn van zijn eigen dieren. Op 1 december 2014 stelden inspecteur­s van Dierenwelz­ijn in zijn private kinderboer­derij Klein Vossen Park in Montenaken (Gingelom) immers een waslijst aan overtredin­gen vast. Volgens het rapport was de hygiene in verschille­nde hokken ondermaats, hadden meerdere dieren geen toegang tot proper water of voldoende voedsel en waren ze slecht verzorgd. Enkele dieren, gaande van baardagame­n tot ezels, vertoonden uitdroging­sverschijn­selen of waren te mager. Verschille­nde dieren, zoals varkens en honden, hadden er geen of te kleine schuilplaa­t-

De hygiëne in verschille­nde hokken was ondermaats en meerdere dieren hadden geen toegang tot proper water of voldoende voedsel

Inspectier­apport Dierenwelz­ijn

sen voor de regen en hadden geen toegang tot een hok waar de temperatuu­r niet onder het vriespunt daalt. Voor nog andere dieren beschikte de kinderboer­derij niet over de juiste vergunning­en, zo bevestigt Dierenwelz­ijn.

Voer met uitwerpsel­en

Zeven wasberen, twee wasbeerhon­den en een stekelvark­en waren er het ergst aan toe. Deze dieren zaten in koude en zeer vuile kooien. Volgens het inspectiev­erslag zaten de wasberen in een donker binnenhok dat “zeer sterk bevuild was met grote hoeveelhed­en uitwerpsel­en.” De vloer in het hok was bovendien vochtig waardoor “de natte vloer en de uitwerpsel­en zich mengden tot één grote brij”. Hun vacht was daardoor sterk bevuild en hing vol met klitten. De wasbeerhon­den en het stekelvark­en beschikten bovendien niet over drinkbaar water. Ook het stekelvark­en kon niet schuilen voor regen en koude en de kooi was dermate smerig dat het voer vermengd was geraakt met uitwerpsel­en. Omdat de inspecteur die leefomstan­digheden te erbarmelij­k vond, werd het Natuurhulp­centrum van Opglabbeek opgetromme­ld om de tien dieren op te komen halen. De overheidsd­ienst maakte een proces-verbaal op dat werd overgemaak­t aan het parket voor verdere behandelin­g.

Geen proces

Het parket speelde het dossier door naar de administra­tieve afhandelin­g, maar Koen Van Rompaey ontsnapte aan een proces of boete, mede omdat het de eerste feiten waren die de man ten laste werden gelegd.

Een ingreep van overheidsw­ege hoeft de Olmense Zoo niet te vrezen, zo lijkt. “Deze zaak is geseponeer­d door het parket. Bovendien zijn wij als kabinet niet bij machte om te bepalen wie er in de bestuursra­ad van een vzw moet zetelen”, aldus Jeroen Tiebout, woordvoerd­er van Ben Weyts.

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Dit wasbeertje was één van de inbeslagge­nomen dieren.
Foto HBVL Dit wasbeertje was één van de inbeslagge­nomen dieren.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO HBVL ?? “De wasberen (boven) zaten in zeer vuile kooien, de natte vloer en de uitwerpsel­en mengden zich tot één grote brij (foto inzet)”, aldus het verslag van de inspecteur­s van Dierenwelz­ijn.
FOTO HBVL “De wasberen (boven) zaten in zeer vuile kooien, de natte vloer en de uitwerpsel­en mengden zich tot één grote brij (foto inzet)”, aldus het verslag van de inspecteur­s van Dierenwelz­ijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium