Het Belang van Limburg

SNAPCHATID­OLEN

Jambon belooft lik-op-stukbeleid na rellen in Brussel U kent hen niet, uw kinderen wel

-

BRUSSEL - “Die aanstoker zal de schade betalen”, zo klonk het gisteren uit één mond bij de Brusselse politici over internetfe­nomeen Vargasss92, die met zijn verschijni­ng woensdag aanleiding gaf tot zware rellen. Vierentwin­tig uur later moeten de politici hun straffe woorden alweer inslikken. Vargasss92 wordt niet vervolgd door het gerecht, krijgt geen GAS-boete en het lijkt hoogst onwaarschi­jnlijk dat hij de schade zal moeten betalen.

De Franse influencer Vargasss92 zal zijn passage in Brussel misschien nooit meer vergeten, maar ervoor opdraaien moet hij niet. De paar honderd fans die op het Muntplein een glimp wilden opvangen, werden woest toen de politie Vargasss92 wilden ondervrage­n omdat die geen vergunning had aangevraag­d voor zijn acte de présence.

Het gevolg: de rellen van woensdagav­ond. Vargasss92 werd meegenomen door de politie en ondervraag­d. Maar vervolgd wordt hij niet. “Nergens blijkt dat hij aangezet heeft tot rellen of eraan deelgenome­n heeft.” Een domper is dat voor Brussel. De stad ging dan zelf maar op zoek naar een manier om Vargasss92 ter verantwoor­ding te roepen. Een GAS-boete – tot 350 euro – was de eerste optie. “Maar dat gaat niet”, zegt Maïte Van Rampelberg­h, woordvoers­ter van de Brusselse burgemeest­er Close. “GAS-boetes kunnen alleen aangereken­d worden aan mensen die gedomicili­eerd zijn in België.” De stad zal wel een klacht met burgerlijk­e partijstel­ling indienen tegen Vargasss92 en de relschoppe­rs en vernielers, om de schade te verhalen. Luc Hennart, rechtbankv­oorzitter in Brussel, twijfelt of dat zin heeft. “Hij vroeg zijn evenement niet aan. Daar beging hij inderdaad een fout”, aldus Hennart. “Anderen sloegen daarna ruiten in en maakten auto’s stuk. Maar een direct verband tussen zijn komst en de schade is er niet. En net dat direct verband tussen schade en fout is nodig om iemand te veroordele­n.”

 ?? FOTO BELGA ?? Vargasss92, de Snapchatte­r met wie de rellen in Brussel begonnen.
FOTO BELGA Vargasss92, de Snapchatte­r met wie de rellen in Brussel begonnen.
 ?? FOTO BELGA ?? Vargasss92.
FOTO BELGA Vargasss92.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium