Het Belang van Limburg

Vandalen gaan koe aan kruis te lijf met stok door raam

‘Holy Cow’ in kerkje Kuttekoven

- Jozef CROUGHS

In het kerkje van Kuttekoven is donderdagn­acht het kunstwerk ‘The Holy Cow’ van Tom Herck beschadigd door vandalen. “De daders maakten een opening in een glasraam ter hoogte van het koor, waar de koe op het kruis hangt”, aldus de politie. “Met een lange stok met daarop een mes bevestigd moeten ze het touw doorgezaag­d hebben waardoor het zware polyester beeld deels loskwam.” Aan de linkerkant bleef het beeld wel vasthangen, zodat het niet naar beneden donderde. Kunstenaar Tom Herck heeft het inmiddels al hersteld.

Het was Herck zelf die de inbraak vrijdagnam­iddag vaststelde. Het slot van de kerkdeur bleek gesaboteer­d. “De vandalen hadden het slot, dat pas hersteld was na een inbraakpog­ing afgelopen weekend, vol secondelij­m gespoten”, zegt korpschef Rohnny Maes. De lokale politie kwam ter plaatse voor de vaststelli­ng. “De beschadigi­ngsactie moet goed voorbereid zijn want men wist exact het raam uit te kiezen dat uitgaf op het kruis. Men moet een lange stok of iets dergelijks gebruikt hebben om bij het touw te komen waarmee het beeld vastgehech­t was. Ook het doorzagen van het dikke touw moet heel wat inspanning gevergd hebben”, zegt Maes.

Afkeer

De leden van de kerkraad verzamelde­n vrijdagavo­nd aan de het kerkje. “Wij hebben al lang spijt dat wij de toestemmin­g gegeven hebben om dit jaar onze kerk als expositier­uimte te gebruiken. In onze dorpsgemee­nschap kan de kunstenaar op weinig sympathie rekenen. Het verwondert ons dan ook niet dat iemand zijn afkeer op deze manier heeft willen tonen. Wij hebben alvast lessen getrok- ken uit dit hele verhaal.

En die zijn niet gunstig voor de kunstenaar”, zegt Marcel Valkeneers, voorzitter van de kerkraad.

Tom Herck was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.

 ?? FOTO RL/JCR ?? De vandalen maakten een gat in het kerkraam rechts ter hoogte van het kunstwerk (zie inzet). “Ze moeten er een stok hebben doorgestok­en met een mes om het touw door te zagen”, zegt de politie.
FOTO RL/JCR De vandalen maakten een gat in het kerkraam rechts ter hoogte van het kunstwerk (zie inzet). “Ze moeten er een stok hebben doorgestok­en met een mes om het touw door te zagen”, zegt de politie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium