Het Belang van Limburg

“Plan tegen Federer”

DAVID GOFFIN OP MASTERS

- Marc VERMEIREN

Eerlijk, ik heb nog nooit de sleutel gevonden om Roger aan te pakken, maar ik heb wel al een plannetje klaar, iets wat ik nog nooit geprobeerd heb David GOFFIN

Met onverwacht overwicht (6-4, 6-1) werkte David Goffin zich vrijdagmid­dag voorbij Dominic Thiem naar zijn halve finale tegen Roger Federer. Zaterdagmi­ddag om 15 uur herbergt de Londense O2 Arena de zevende Belgisch-Zwitserse ontmoeting. Zo heeft David Goffin zichzelf een weekendafs­praak met Roger Federer veroverd, tegelijker­tijd de meest gewilde én de meest gevreesde date van het moment. “David heeft al drie finales achter de rug, nu volgt een vierde”, verklaart coach Thierry Van Cleemput.

Tegen Federer is het altijd moeizaam zoeken naar houvast voor Goffin. Nog nooit kreeg hij Federer op de knieën, met slechts twee sets als troostprij­sje. “Ik heb niets te verliezen.” Met deze dooddoener keek Goffin vooruit naar zijn kamp tegen de Michael Jordan van het tennis. Bovendien presteert Federer in 2017 weer op zijn keizerlijk­e best. Nadat hij met Wimbledon in 2012 zijn laatste grand slam had gewonnen, begon een tocht doorheen de woestijn. Hij wisselde van racket en coach, en aanslepend blessurele­ed liet de dertiger zelfs twijfelen aan zijn toekomst. Zijn tijd leek voorbij, maar 2017 was het jaar van de grote terugkeer. Van de 17de plaats begin januari staat hij, onder meer dankzij twee grandslamz­eges, alweer op nummer 2.

Op zijn 36ste kiest Federer zijn momenten uit. Dit seizoen beperkte hij zich tot twaalf tornooien en 56 wedstrijde­n, aanzienlij­k minder dan vrijwel al zijn concurrent­en uit de top tien. Zo heeft kilometerv­reter Goffin al 79 matchen achter de kiezen. En dat met een pijnlijke knie. “Ik moet nog maximaal vijf matchen aan de slag”, aldus Goffin. “Dat zal ook nog wel lukken. En zo’n match tegen Federer zet elke speler op scherp.”

Op zoek naar sleutel

Dit jaar verloor Federer slechts vier wedstrijde­n, waarvan geen enkele indoor op hardcourt, de omstandigh­eden waarop het duo zaterdag aan de slag moet. Met een milde glimlach hoorde de Luikenaar het aan. “Bedankt om me daarop te wijzen. Eerlijk, ik heb nog nooit de sleutel gevonden om Roger aan te pakken, maar ik heb wel al een plannetje klaar, iets wat ik nog nooit geprobeerd heb.” Het lijkt nodig ook. Amper drie weken geleden haalde Federer met 6-2, 6-1 Goffin door de mangel. Ik probeer alleszins beter te spelen dan in dat duel, al hoop ik vooral dat Roger niet meer het buitengewo­ne niveau van toen haalt. Wat is die man toch sterk op deze ondergrond.”

Goffin startte vrijdag niet zonder twijfels tegen Dominic Thiem. De 6-0, 6-2-dreun van Dimitrov had twijfels gezaaid in het kamp Goffin. Was die schitterin­g tegen Nadal wel een goede waardemete­r geweest? Hapert die knie meer dan de buitenwere­ld vermoed? Had die slopende najaarscam­pagne fysiek en mentaal niet te veel gevergd? Tegen Thiem leek aanvankeli­jk alle vrees waarheid te worden. De Oostenrijk­er ging meteen door Goffins opslag en bij 3-0 dreigde zelfs een Dimitrovsc­enario. “Maar ook ik wanhoopte niet”, sprak coach Thierry Van Cleemput. “Ik zag dat David goed op de benen stond en het wedstrijdp­lan opvolgde. En toen David op 3-3 was gekomen, herkende ik bij Thiem wat David tegen Dimitrov had meegemaakt. De Oostenrijk­er blokkeerde en verloor zijn zelfvertro­uwen.”

6-0 staat het in de Zwitsers-Belgische ontmoeting­en, met als meest memorabele moment de allereerst­e confrontat­ie op Roland Garros 2012. Op zijn 20ste verbaasde Goffin zichzelf, het tennis én Federer door in Parijs de openingsbe­urt met 5-7 te winnen. Na afloop legde Federer welhaast vaderlijk zijn arm om de schouder van Goffin. Nadien volgde de ene oplawaai na de andere dreun, beseft ook Van Cleemput. “Hij heeft het altijd al moeilijk gehad tegen Roger, maar vergeet niet hoe goed die man wel is. Ik ken Roger als sinds hij twaalf jaar was. De kampioen der kampioenen. En hij is zo vriendelij­k dat je hem zelfs niet kan verafschuw­en.”

Last man standing

Met Rafael Nadal huiswaarts geldt Federer als de last man standing van de ‘Grote Vier’. Hij en niemand anders moet dit evenement dragen. De 36-jarige Zwitser, die donderdaga­vond zijn vorige kamp afwerkte, geniet daarvoor van een bijkomende rustdag. Goffin moet zich daarentege­n op amper 24 uur klaarstome­n voor de halve finale. Van Cleemput: “Ik ga David

eerst wat rust gunnen. Pas morgenvroe­g (zaterdag, nvdr.) zitten we samen om die match te bespreken. Veel kan je toch niet meer wijzigen. Ik ken de tactiek niet om Federer te kloppen, maar wie wel?”

Van Cleemput bekijkt het bredere plaatje. “Hoe het tegen Fedepast rer ook afloopt, dit is een leerrijke ervaring. Wij stonden nog niet zo ver in een toptornooi. We hebben hier al drie finales gespeeld, nu volgt nummer vier en wie weet nog nummer vijf. Stel dat hij 5-1 achter staat, dan nog moet David blijven zoeken naar oplossinge­n en de strijd blijven aangaan. Dat allemaal in ons plan. Mijn

poulain moet stap voor stap groeien, elk jaar iets beter worden, elk tornooi iets leren. En betere momenten dan nu - voor 17.000 mensen, in een halve finale van de Masters, tegen Roger Federer - bestaan daarvoor niet.”

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Goffin en Federer stonden al zes keer tegenover elkaar. De Luikenaar kon nog nooit winnen.
FOTO REUTERS Goffin en Federer stonden al zes keer tegenover elkaar. De Luikenaar kon nog nooit winnen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium