Het Belang van Limburg

“Betwist uw boete van De Lijn bij Raad van State”

Tongerse advocaat doet oproep nadat De Lijn boete van cliënt annuleerde bij klacht

- Timmie VAN DIEPEN

Wie een administra­tieve boete krijgt van vervoersma­atschappij De Lijn moet die betwisten. Dat zegt de Tongerse advocaat Hans Janssen. De Lijn ligt al een hele tijd onder vuur, omdat haar administra­tieve boetes 107 euro kosten, terwijl de politie voor gelijkaard­ige overtredin­gen maar 58 euro aanrekent. “Het wordt dringend tijd dat de Raad van State zich over deze zaak uitspreekt”, zegt Janssen. “Ik raad iedereen aan om deze boetes van De Lijn niet te betalen en voor een advocaat de rechtsbijs­tandsverze­kering aan te spreken die iedere bestuurder heeft.” de federale politie, de Vlaamse ombudsman en de mobiliteit­sorganisat­ie Touring krijgt De Lijn nu ook vanuit de advocatuur scherpe kritiek op haar boetesyste­em. Sinds 1 september 2015 mogen controleur­s van De Lijn zelf boetes uitschrijv­en voor verkeersov­ertredinge­n die de dienstverl­ening van bussen en trams hinderen. Dat gaat van parkeren op een halte tot rijden op een busbaan zonder dat je moet afslaan. Het doel van die administra­tieve boetes is de doorstromi­ng te verbeteren, maar al sinds de lancering is er veel kritiek op het systeem. De boetebedra­gen van De Lijn liggen immers gevoelig hoger dan wanneer een bestuurder voor dezelfde overtredin­g door de politie beboet zou worden.

Boete geannuleer­d

Volgens de Tongerse advocaat Hans Janssen beseft De Lijn zelf heel goed dat haar boetes op juridisch drijfzand zijn gebouwd en doet de vervoersma­atschappij er alles aan om een procedure voor de Raad van State te vermijden. “Ik heb onlangs een cliënt verdedigd die zo’n administra­tieve boete had gekregen. In eerste instantie heb ik bezwaar aangeteken­d, maar daar werd niet op gereageerd. De Lijn stuurde zelfs een deurwaarde­r om die 107 euro te komen innen. Anders zou er beslag worden gelegd. Mijn client heeft dat bedrag betaald, maar we hebben de zaak wel meteen aanhangig gemaakt bij de Raad van State. Toen we dat deden, werd de boete plots geannuleer­d zodat de zaak zonder voorwerp was en de Raad van State dus ook geen uitspraak kon doen. Van de ene op de andere dag kregen we de boete plus alle kosten terug, zonder dat we iets hadden gevraagd.”

Gokken

Hans Janssen ziet een duidelijke strategie bij De Lijn. “Ze gokken

erop dat mensen de admiNa nistratiev­e boete gewoon betalen en er niet mee verder zullen gaan. Wanneer je dat toch doet, annuleren ze de boete, om een uitspraak door de Raad van State te vermijden. Wie recht in zijn schoenen staat, doet dat niet. Die houdt vol en wacht gewoon in alle vertrouwen de procedure af. Dit is niet hoe je op een correcte manier met mensen omgaat.” “Uiteraard ben ik tevreden dat mijn cliënt zijn geld terug heeft, maar aan de andere kant had ik liever gehad dat de Raad van State zich nu eens over deze zaak zou uitspreken. Daarom roep ik ook iedereen die zo’n administra­tieve boete van De Lijn krijgt op om de boete te betwisten. Elke bestuurder heeft via zijn rechtsbijs­tandsverze­kering die gekoppeld is aan de verzekerin­g burgerlijk­e aansprakel­ijkheid recht op een advocaat. Ook de procedure bij de Raad van State werd gedekt. Het kost de cliënten dus niks, al weten veel mensen dat nog altijd niet”, besluit de advocaat.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? “De Lijn gokt dat mensen de boete gewoon betalen en er niet mee verder zullen gaan”, zegt advocaat Hans Janssen.
Foto KAREL HEMERIJCKX “De Lijn gokt dat mensen de boete gewoon betalen en er niet mee verder zullen gaan”, zegt advocaat Hans Janssen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium