Het Belang van Limburg

Woestijnvi­s berispte De Pauw al in 2008 na “lastigvall­en medewerkst­er”

Wrijvingen tijdens opnames ‘Loft’ zouden tot breuk met productieh­uis geleid hebben

- Benjamin PRAET/Tom DE LEUR

Bart De Pauw werd eerder al door Woestijnvi­s op de vingers getikt na een incident. Tijdens de opnames van ‘Loft’ in 2008 viel hij een medewerkst­er lastig en stuurde haar ongepaste berichten. Enkele maanden later trok De Pauw de deur van het productieh­uis achter zich dicht.

“Hij viel een productiem­edewerkste­r lastig, intimideer­de haar en stuurde haar herhaaldel­ijk ongepaste berichten.” Het gedrag van Bart De Pauw tijdens de opnames van ‘Loft’, de thriller van Erik Van Looy waarvoor hij het scenario schreef, was naar verluidt allesbehal­ve onberispel­ijk. Dat bevestigen meerdere bronnen aan onze redactie. In die mate zelfs dat de vrouw in kwestie kort daarna de hele sector de rug toekeerde. Om nooit meer terug te keren.

Op het matje

Het incident bleef evenwel niet onder de radar, zo blijkt nu. Woestijnvi­sbaas Wouter Vandenhaut­e riep De Pauw daarvoor destijds al op het matje, sámen met diens vrouw. Hij had het daarbij over “problemati­sch gedrag dat dringend moest stoppen”, zo vertellen vooraansta­ande figuren uit de mediawerel­d. De plooien werden niet gladgestre­ken op die vergaderin­g, die omwille van de discretie niet plaatsvond bij Woestijnvi­s zelf. Integendee­l, de wrijvingen zouden tot de definitiev­e breuk hebben geleid tussen De Pauw en het productieh­uis.

Na elf jaar weg

In september 2008, anderhalve maand voor de première van ‘Loft’, maakte De Pauw bekend dat hij na elf jaar Woestijnvi­s verliet. “Als geld een drijfveer was, dan had ik bij Woestijnvi­s moeten blijven. Maar dat strookte niet met mijn gevoel. Ik begon lui te worden. Te veel comfort is niet bevorderli­jk als je als tv-maker scherp wil blijven”, vertelde hij toen over zijn vertrek. Kort daarna richtte hij zijn eigen productieh­uis op, Koeken Troef. Al had een in 2007 uitgelekt contract tussen Woestijnvi­s en de VRT eerder een breuk in het vertrouwen geslagen, bleek later: De Pauw leerde hoeveel de openbare omroep voor zijn programma’s betaalde, en vond dat niet in verhouding met wat hij kreeg.

In het programma ‘Alleen Elvis Blijft Bestaan’ vertelde De Pauw twee maanden geleden nog over het getroeblee­rde afscheid van Woestijnvi­s. “Ik heb luid geroepen, maar in die periode vond ik dat terecht. Het is een interessan­te periode geweest. Maar na een tijdje was het op en dan moet je elders gaan.” En nog: “De plooien zijn gladgestre­ken. Na een tijdje kan je relativere­n: dat was toen en nu is het anders. Hoeveel chefs werken er niet in een bepaald restaurant om dan een eigen restaurant te beginnen?” Bij Woestijnvi­s wenste vrijdag niemand officieel te reageren op het bericht.

 ?? Foto INDEPENDEN­T FILMS ?? Bart De pauw en Erik Van Looy aan het werk tijdens de opnames van ‘Loft’.
Foto INDEPENDEN­T FILMS Bart De pauw en Erik Van Looy aan het werk tijdens de opnames van ‘Loft’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium