Het Belang van Limburg

Vlaamse overheid koopt groene ‘sjoemelstr­oom’ in Scandinavi­ë

Groen eist dat Vlaams EnergieBed­rijf vooral Vlaamse stroom verkoopt

- Guy THUWIS

Het Vlaams EnergieBed­rijf (VEB) verkoopt voor amper 27 procent groene stroom uit Vlaanderen. Meer dan 72 procent komt virtueel uit het buitenland, vooral uit Scandinavi­ë, omdat de groene stroom daar veel minder kost. Vlaams volksverte­genwoordig­er Johan Danen (Groen) vindt dat de overheden dergelijke ‘sjoemelstr­oom’ niet mogen kopen. Het VEB zegt dat het zich uit de markt zou prijzen als het alleen Vlaamse groene stroom zou verkopen.

Het VEB is een Vlaamse overheidso­rganisatie die nog maar sinds 2015 elektricit­eit en aardgas verkoopt aan andere overheidso­rganisatie­s en gemeenten. Grote klanten zijn onder andere de Regie der Gebouwen, het Agentschap Wegen en Verkeer (straatverl­ichting), de Vlaamse overheid (kantoren). Volgend jaar komen er 143 gemeenten bij als klant (de vroegere Eandis-gemeenten) waaronder de grootstede­n Antwerpen en Gent.

Waterkrach­t

Deze klanten kopen allemaal 100 procent groene stroom, maar dat blijkt alleen op papier zo te zijn. Leveringen van groene stroom moeten bewezen worden met garanties van oorsprong. Deze bewijsstuk­ken kan men op de Vlaamse of Europese markt kopen. Ze zijn veruit het goedkoopst in Noorwegen en Finland waar waterkrach­tcentrales dag en nacht groene stroom produceren. In werkelijkh­eid krijgen de gemeenten natuurlijk grijze stroom van de centrales in hun omgeving. “In Nederland noemt men dat ‘sjoemelstr­oom’ omdat men grijze stroom op een goedkope manier groenwast”, zegt Johan Danen. Veel gemeenten willen er niet weten van deze sjoemelstr­oom.

Goede voorbeeld

Van de stroom die het VEB in 2016 verkocht, was op papier Noorwegen (39%) het belangrijk­ste land van oorsprong, gevolgd door Finland (19,7%), Vlaanderen (27,6%), Frankrijk (11,1%) en Zweden (2,6%). “De publieke sector koopt dus hernieuwba­re energie in het buitenland, terwijl de lokale hernieuwba­re energiesec­tor een steuntje in de rug kan gebruiken. Niet erg netjes voor een bedrijf dat zich ‘Vlaams’ noemt”, vindt Danen. “Onze overheden moeten het goede voorbeeld geven en hernieuwba­re energie op eigen grondgebie­d stimuleren.”

Danen wijst erop dat sommige private leverancie­rs als Eneco en Lampiris in Vlaanderen het beter doen dan het VEB en meer dan de helft van hun groene energie in België halen. “Het systeem van Ecopower is nog correcter omdat zij evenveel stroom verkopen als er wordt opgewekt met hun eigen hernieuwba­re energie-installati­es.”

Spelregels

“Het is een kwestie van afwegen tussen de prijs en de duurzaamhe­id”, reageert VEB-voorzitter Bart Huybrechts. “We hebben voor een kwart miljard euro aan leveringen. Op donkere windstille dagen in de wintermaan­den is er vrij weinig aanbod in eigen land. Als wij aan piekprijze­n gaan inkopen, zou dat nadelig kunnen zijn voor onze klanten, de overheden. Hoe groter de volumes worden, hoe moeilijker we ons lokaal kunnen bedienen. Wij zouden geen stabiele prijzen kunnen hanteren en ons uit de markt prijzen.”

Of het VEB er geen probleem mee heeft dat zijn stroom het etiket ‘sjoemelstr­oom’ krijgt opgeplakt? “We zijn te klein om te verifiëren of de stroom grijs of groen is. Je kunt nooit controlere­n van waar de elektronen in je stopcontac­t komen. We vertrouwen op de spelregels die op Europees niveau zijn afgesproke­n. Als er gesjoemeld wordt, is het aan de VREG of CREG om dat na te trekken. Anderzijds begrijp ik wel een beetje de kritiek van Groen. We hebben zelf geen productief­aciliteit, maar kunnen met onze partners van de Participat­iemaatscha­ppij Vlaanderen wel bekijken of ze meer kunnen investeren in lokale groene productie.”

 ?? FOTO SHUTTERSTO­CK ?? Waterkrach­tcentrales in Scandinavi­ë zijn een goedkope bron van groene stroom, maar deze stroom bereikt nooit een stopcontac­t in Vlaanderen.
FOTO SHUTTERSTO­CK Waterkrach­tcentrales in Scandinavi­ë zijn een goedkope bron van groene stroom, maar deze stroom bereikt nooit een stopcontac­t in Vlaanderen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium