Het Belang van Limburg

Vakbonden leggen zich niet neer bij minimale dienst

- Timmie VAN DIEPEN

In de nacht van donderdag op vrijdag heeft de Kamer de wet goedgekeur­d die de gegarandee­rde dienstverl­ening op het spoor regelt. Dat moet ervoor zorgen dat er bij stakingen toch nog treinen kunnen rijden. De vakbonden spreken van de “uitholling van het sociaal overleg” en onderzoeke­n of juridische stappen mogelijk zijn. Het hangt af van het verschijne­n van de nieuwe wet in het Staatsblad, maar wellicht rond de jaarwissel­ing zal de gegarandee­rde dienstverl­ening een feit zijn. Vanaf dan moeten er ook bij stakingen treinen kunnen rijden. Wie wil staken, moet dat drie dagen op voorhand laten weten, zodat de NMBS kan bekijken waar het werkwillig­e personeel kan worden ingezet. Een dag voor de staking wordt dan een aangepaste dienstrege­ling bekendgema­akt.

Niet minimaal

De federale meerderhei­d spreekt dan ook van gegarandee­rde dienstverl­ening en niet van minimale dienstverl­ening. “Opvorderin­g van personeel blijft uitgeslote­n”, zegt Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen. Cruciaal zijn de seinhuizen: daar moet 85 procent van het personeel aanwezig zijn. De gegarandee­rde dienstverl­ening was een belofte uit het regeerakko­ord. Aanvankeli­jk had de regering aan de sociale partners gevraagd om zelf een voorstel op tafel te leggen, maar daarop kwam geen antwoord. “We hebben een deadline gesteld en die zelfs nog verschille­nde keren uitgesteld”, zegt Lijnen. “Als de sociale partners er niet uitgeraken, moet de regering de knoop doorhakken. En dat heeft minister Bellot ook gedaan. Dat is het primaat van de politiek.”

Schrik

De vakbonden zijn niet te spreken over die eenzijdige politieke beslissing. Zij spreken van de “uitholling van het sociaal overleg” en vrezen dat het stakingsre­cht wordt aangetast, onder andere omdat jonge werknemers niet zullen durven melden dat ze staken, uit schrik dat ze erna promotie mislopen.

Zowel de christelij­ke vakbond ACV als de socialisti­sche tegenhange­r ACOD overwegen juridische stappen. “De Raad van State heeft bij het voorontwer­p van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) een aantal opmerkinge­n geplaatst”, zegt Luc Piens van ACV-Transcom. Het ging onder meer over de termijn waarbinnen werknemers moeten aankondige­n dat ze willen staken. Die lag bij een dag staking eerst op vier werkdagen maar werd teruggebra­cht tot 72 uur. Voor ACV zijn die aanpassing­en onvoldoend­e. “De regering is rond een aantal problemen gefietst en heeft enkele adviezen niet opgevolgd. We bekijken nu waar we juridische stappen zullen zetten.” Mogelijk komt het tot een procedure voor de Raad van State.

 ?? FOTO JIMMY KETS ?? Treinstaki­ng in het station van Charleroi.
FOTO JIMMY KETS Treinstaki­ng in het station van Charleroi.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium