Het Belang van Limburg

Oma en opa maken kind te dik Verwenneri­j van grootouder­s heeft negatieve impact op gezondheid van kleinkind

- Jonas MAYEUR

Ook al bedoelen ze het goed, toch kan het gedrag van grootouder­s een negatief effect hebben op de gezondheid van hun kleinkinde­ren, zeggen onderzoeke­rs. De oorzaak? Te veel verwenneri­j, te grote porties en te weinig beweging. “De tijd dan een mollige peuter

was, is voorbij.”

een goei gezond kind

De waarschuwi­ngen komen van de universite­it van Glasgow in Schotland. Wetenschap­pers daar analyseerd­en de resultaten van meer dan vijftig studies uit achttien landen, waaronder Nederland. Hun conclusie? Zonder dat te willen, hebben grootouder­s waarschijn­lijk een slechte invloed, met name op het gewicht en het voedingspa­troon van hun kleinkinde­ren. Daar zijn drie oorzaken voor: oma en opa verwennen graag met zoetigheid, doen kinderen vaker dan nodig hun bord leeg eten, en zorgen onvoldoend­e voor beweging.

Onschuldig is dat allemaal niet, zo benadrukke­n de onderzoeke­rs. Overgewich­t en een ongezond eetpatroon vergroten de kans op allerlei ziektes. Bovendien blijven de slechte gewoontes die we als kind oppikken, vaak lang hangen. Ouders zouden zich vaker dan ze durven zeggen, ergeren aan het ongezonde gedoe bij oma en opa. Die ergernis heeft veel te maken met een andere kijk op voeding, zegt Loes Neven, voedingsex­perte bij het Vlaams Instituut Gezond Leven. “Een mollige baby noemen oudere mensen soms nog wel eens een goei gezond kind. Maar daar denken de meeste ouders nu wel anders over. Ook de officiële adviezen zijn intussen veranderd. Zo raden we niet langer aan om kinderen per se hun bord te laten leeg eten. Forceren kan hun natuurlijk gevoel van verzadigin­g verstoren en hen net vaker te veel doen eten.”

Schriftje

Professor Caroline Braet, obesitas-experte aan de UGent, nuanceert de stelling dat grootouder­s ongezond zouden zijn. “Dat kinderen kloek moeten staan, lijkt me toch vooral een overtuigin­g van de generatie geboren kort na de Tweede Wereldoorl­og”, zegt zij. “Er zijn tegelijk een pak, iets jongere, oma’s en opa’s die zich net storen aan de vrije opvoeding die hun kinderen geven. Ook als het over snoep en cola gaat.”

Genieten

Het gaat er alleszins niet om verwenneri­j te verbannen, zegt Loes Neven van Gezond Leven. “Zeker niet als die momenten schaars zijn, zal dat weinig effect hebben op de gezondheid van kinderen.” Bovendien genieten kinderen er natuurlijk van als ze door oma of opa in de watten worden gelegd. Tegelijk spelen de grootouder­s anno 2017 vaker dan vroeger een grote rol in de opvoeding van kinderen. “Dus is het wel belangrijk om ook met hen over het belang van gezonde voeding te praten en hen de juiste adviezen bij te brengen.”

 ??  ??
 ?? Foto KDS ?? “Praat ook met grootouder­s over het belang van gezonde voeding”, is de raad van Gezond Leven.
Foto KDS “Praat ook met grootouder­s over het belang van gezonde voeding”, is de raad van Gezond Leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium