Het Belang van Limburg

“Saoedische troonswiss­el is voor volgende week”

Prinsen en zakenlui kunnen zich vrijkopen uit luxegevang­enis met 70 procent van hun fortuin

- Luc STANDAERT

De Britse krant The Daily Mail heeft van een bron “dicht bij de Saoedische koninklijk­e familie” vernomen dat de 81-jarige koning Salman volgende week troonsafst­and zou doen, ten voordele van zijn zoon, de kroonprins Mohammed bin Salman (31). Vader Salman zou nog een ceremoniël­e functie behouden “zoals de Britse Queen”, en de titel “bewaarder van de heilige plaatsen” krijgen.

Raging Bull

Als de mededeling klopt, zou de troonsafst­and het orgelpunt zijn van de bliksemsne­lle opgang van Mohammed bin Salman. Drie jaar geleden was hij nog gewoon één van de duizenden prinsen in de uitgebreid­e koninklijk­e familie. Na de troonsbest­ijging van zijn vader schoof hij een na een al zijn rivalen opzij. Hij is nu de machtigste man in het koninkrijk. Volgens de bron van de Daily Mail zal Mohammed eens hij koning is meteen Iran aanpakken, en tevens proberen met Israëlisch­e hulp Hezbollah in Libanon uit te schakelen. Daarmee gaat hij regelrecht in tegen het advies van oudere familieled­en. Hij wordt daarom door de emir van Koeweit al “Raging Bull” (razende stier) genoemd. Maar volgens een andere hoge Saoedische functionar­is is dat allemaal flauwekul en is de kans dat de oude koning troonsafst­and doet “nihil”. Het is in Saoedi-Arabië immers traditie dat de koning op de troon blijft tot aan zijn dood, zelfs als hij te ziek is om zijn functie nog uit te oefenen.

70 procent

Ondertusse­n is volgens de Financial Times en de Israëlisch­e krant Haaretz de Saoedische justitie volop in overleg met de rijke prinsen en zakenlui die opgesloten zitten in het Ritz-Carlton Hotel in Riyad, over hun vrijlating in ruil voor geld. Heel veel geld. De gearrestee­rden zouden tot 70 procent van hun fortuin moeten overdragen aan de staat in ruil voor hun vrijheid. Een aantal onder hen zou dat al gedaan hebben. Het zou daarbij niet alleen gaan over geld, maar ook over participat­ies in bedrijven en vastgoed. Volgens de Saoedische procureur-generaal onderzoekt hij corruptie en fraude voor minstens 100 miljard dollar. Dat zou het minimumbed­rag zijn dat de Saudische overheid wil recuperere­n, al kan dat nog stijgen tot 300 miljard. Vorig jaar had Saoedi-Arabië voor het eerst in zijn geschieden­is een begrotings­tekort, van 79 miljard dollar. Intussen zouden in het Ritz-Carlton internatio­nale bedrijfsre­visoren en onderzoeke­rs gespeciali­seerd in het opsporen van bezittinge­n gearriveer­d zijn. Er staan ook bankiers klaar om elke beslissing meteen uit te voeren.

In het hotel worden ruim 200 personen vastgehoud­en, onder wie een reeks prinsen van de koninklijk­e familie en machtige Saoedische zakenlui. Onder hen zijn de bekende investeerd­er prins Alwaleed bin Talal, de eigenaars van de drie Saoedische privételev­isiezender­s en de topman van de Binladen-bouwgroep.

De Saoedische prinsen en zakenlui die de voorbije weken zijn opgepakt op beschuldig­ing van corruptie, kunnen zich vrijkopen door liefst 70 procent van hun fortuin af te staan. Bovendien zou volgens bronnen dicht bij de koninklijk­e familie de oude koning Salman volgende week zijn troon afstaan aan zijn zoon Mohammed.

Grote kuis

De arrestatie­s hebben een schok veroorzaak­t in de internatio­nale financiële wereld. En dat komt de Saoedische heersers slecht uit nu ze op zoek zijn naar buitenland­se investeerd­ers voor onder meer de gedeelteli­jke privatiser­ing van oliemaatsc­happij Aramco. In de marge van de klimaatcon­ferentie in Bonn trachtte Khalid al-Falih, de Saoedische minister van Energie, iedereen gerust te stellen: “Het is duidelijk dat dit een beperkte binnenland­se kwestie is en dat de overheid gewoon grote kuis houdt, iets wat al veel eerder had moeten gebeuren. Buitenland­se investeerd­ers die al lang zakendoen in Saoedi-Arabië kunnen u vertellen dat ze nooit iets van corruptie gemerkt hebben in hun relaties met de overheid. De actie heeft geen enkele invloed op de buitenland­se investerin­gen.”

 ?? Foto AP ?? Is Mohammed bin Salman volgende week de nieuwe koning van Saoedi-Arabië?
Foto AP Is Mohammed bin Salman volgende week de nieuwe koning van Saoedi-Arabië?
 ?? Foto AFP ?? Het Ritz-Carlton in Riyad, gevangenis van prinsen en zakenlui.
Foto AFP Het Ritz-Carlton in Riyad, gevangenis van prinsen en zakenlui.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium