Het Belang van Limburg

Spanje steunt kandidatuu­r De Bolle als hoofd Europol niet

-

Spanje steunt de kandidatuu­r van de Belgische politieche­f Catherine

De Bolle (foto) als hoofd van

Europol niet. De Spaanse premier Rajoy is in zijn wiek geschoten na de kritiek van onze premier Michel. Mariano Rajoy en Charles Michel spraken elkaar in de marge van de Europese top in Göteborg, maar ze hadden het niet over de Catalaanse kwestie. “Ten eerste wegens de scheiding der machten en ten tweede omdat er een permanent diplomatie­k kanaal bestaat om die kwestie te bespreken”, zei Michel.

De krant El Pais meldde vrijdag, na het onderhoud, dat er geen Spaanse steun komt voor politieche­f De Bolle als nieuwe directeur van Europol. Spanje steunt de Tsjechisch­e kandidaat voor die hoge functie, waarvoor ook nog een Nederlande­r in aanmerking komt. Begin december beslissen de Europese ministers van Binnenland­se Zaken.

Zaak over uitleverin­g van Puigdemont tot 4 december uitgesteld

De Brusselse raadkamer heeft de zaak van de Catalaanse regeringsl­eider Carles Puigdemont en vier andere afgezette ministers uitgesteld tot 4 december.

De raadkamer moest zich vrijdag buigen over het Spaanse verzoek om de vijf politici uit te leveren. Puigdemont wordt in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsg­eld en opruiing. Hij riskeert daarvoor tot 25 jaar cel. Puigdemont was naar verluidt aanwezig op de zitting, maar de massaal toegestroo­mde pers kreeg hem niet te zien. De advocaten van Puigdemont en co bepleiten op 4 december dat er “volgens Belgisch recht geen sprake kan zijn van corruptie”, wat ook door de procureur is bevestigd. “Er is wel sprake van samenzweri­ng van ambtenaren, maar daarvoor is de uitleverin­g niet mogelijk”, luidt het.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium