Het Belang van Limburg

“Onze zoon is vier volle dagen bezig met de opbouw”

Bejaard koppel zet uniek kerstdorp met 120 huisjes voor het laatst in woonkamer

- Thomas JANSEN

HERK-DE-STAD

Het vraagt een maand tijd om alle dozen van de zolder te halen, en vier volle dagen om alles op te bouwen. Maar het resultaat, een prachtig miniatuur kerstdorp met 120 huisjes, in de woonkamer van Maurice Stuyck (80) en Ghislaine Frees (76) in Herk-de-Stad mag er wel zijn. “Iedereen is welkom om te komen kijken. Elk jaar komen er zo’n 150 mensen langs, en die krijgen allemaal een tas koffie”, zegt Ghislaine. Al zal het dit jaar, na 25 edities, de laatste keer zijn. “Wie alles tegelijk wil opkopen, mag zich melden.”

Elk jaar is het een beetje anders, maar zo mooi als nu is het nog nooit geweest

Een winterkerm­is met rijdende botsautoot­jes en een reuzenrad, een heuse danszaal en zelfs een skipiste. En dat allemaal in een besneeuwd mossig landschap. In de woonkamer van Maurice en Ghislaine kijk je je ogen uit. “Het staat nu twee weken”, zegt het koppel trots. “Onze verzamelin­g is 25 jaar geleden begonnen met een vijftal kersthuisj­es. Elk jaar kopen we er een aantal bij. Daardoor is het ook elke keer een beetje anders. Maar zo mooi als nu is het nog nooit geweest.”

Begin oktober beginnen Maurice en Ghislaine alles van de zolder te halen. Daar zijn ze ruim een maand mee zoet. Daarna stelt hun zoon alles op. “Hij is daar toch vier volle dagen mee bezig”, zegt Ghislaine. “En eind januari bergen we alles weer op, opnieuw een maand werk. Het is een hobby hé.”

Hobby

Een hobby die niet alleen veel tijd, maar ook veel geld kost. “Een kersthuisj­e kost gemiddeld 200 euro, met uitschiete­rs tot 250 euro”, zegt het koppel. “Maar onder de honderd euro heb je niets. Ach, sommige mensen gaan naar het voetbal, of op café. Dat kost ook geld.” Wie het tafereel nog wil zien, is van harte welkom, maar zal niet moeten wachten tot volgend jaar. Als Maurice en Ghislaine eind januari alles weer opgeborgen hebben, houden ze hun kerstdorp voor bekeken. “Onze zoon, die alles opstelt, verhuist naar Spanje”, zegt Ghislaine. “Zelf zijn we te oud geworden om naar boven te klauteren bij de opbouw. Daarom gaan we alles verkopen. Wel in één keer, anders zijn de mooiste huisjes meteen weg en blijven we met de rest zitten. Wie geïnteress­eerd is, mag altijd komen kijken. Wat dat moet kosten? Daar hebben we het wel eens over met de koper.”

Toch zal het afscheid van hun geliefde huisjes Maurice en Ghislaine zwaar vallen. Na 25 jaar zijn ze er toch erg aan gehecht. “Ach, eens janken en verder he...”, besluit Ghislaine. Bekijk een video van het kerstdorp op www.hbvl.be

XMaurice STUYCK en Ghislaine FREES

 ?? Foto SERGE MINTEN ?? Maurice en Ghislaine met hun kerstdorp.
Foto SERGE MINTEN Maurice en Ghislaine met hun kerstdorp.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium