Het Belang van Limburg

Joke Timmermans fotografee­rt bewoners Ter Heide

“Zo mooi dat je er elke dag naar wil kijken”

-

niek. In een andere wereld was ze misschien wel model geweest. Daartegeno­ver had je echter iemand die het me niet makkelijk maakte. Het was zoeken en sleuren, maar hij bloeide open bij een therapie met water en die foto toont zijn plezier en mijn geluk." De ontdekking­stocht van Maes in een voor hem onbekende wereld wordt ondersteun­d met mooie woorden. "Geschreven door Marita Vande Broek. Zij heeft met zeer veel respect het gevoel neergeschr­even en geeft het boek meer gewicht. Ze vindt de woorden om uit te drukken wat een portret zegt. Verder kropen Frieda Van Wijck, Bernard Dewulf, Dirk Draulans en Michiel Hendryckx in hun pen om elk een hoofdstuk betekenis te geven. De beelden laten de kinderen spreken. De woorden vatten het geheel", besluit Roger Maes.

XOok de Hasseltse fotografe Joke Timmermans (kleine foto) brengt mensen met een beperking in beeld. Dertien portretten van bewoners van Ter Heide zijn gebundeld in de Ter Heide-kalender 2018. Ter Heide biedt een thuis aan 430 bewoners met een beperking in Genk, Zonhoven, Borgloon en Tongeren. “Sommige mensen hebben moeite om naar mensen met een beperking te kijken”, zegt Joke Timmermans. “Voor mij was de uitdaging om de bewoners van Ter Heide zo mooi en ontroerend in beeld te brengen dat je er elke dag naar wil kijken.”

Ze fotografee­rde dertien bewoners tijdens hun favoriete bezigheden. “Zo is er bijvoorbee­ld Nina (zie foto, red.), een meisje van acht jaar dat graag in en op kasten klimt. Ze heeft een fenomenaal evenwicht. Op de foto lijkt het alsof ze door de lucht zweeft.” De kalender kost 5 euro en is te koop via elke campus van Ter Heide of via de website. De opbrengst gaat naar de aankoop van elektrisch­e voertuigen voor het transport van de meest kwetsbare bewoners.

Xwww.terheide.be

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium