Het Belang van Limburg

Het beest is dood

- Willy DE BUCK

Salvatore Riina, de meest wraakzucht­ige en meedogenlo­ze maffiabaas van Italië, is een paar uur na zijn 87ste verjaardag in de gevangenis van Parma aan kanker overleden. De man die zich een weg naar de absolute top van de Siciliaans­e Cosa Nostra moordde, heeft minstens 150 doden op zijn geweten. Concurrent­en, bondgenote­n, politieman­nen, rechters, toeristen, een generaal… Riina moordde zonder onderschei­d.

PARMA -

Of hij thuis mocht sterven, hadden zijn advocaten afgelopen zomer nog gevraagd. Omdat iedereen recht heeft op een waardige dood, vonden ze. Maar het mocht niet. “Een man die zelf geen genade kende, verdient geen mededogen”, vond voorzitter Rosy Bindy van de parlementa­ire anti-maffiacomm­issie.

En dus is Toto Riina donderdagn­acht in zijn streng bewaakte cel overleden. Omringd door een paar familieled­en. Hij zat er al jaren in een rolstoel en onderging er de voorbije maanden nog twee operaties voor zijn uitgezaaid­e kanker. “Ik ben een fenomeen. Wanneer ik er niet meer ben, moeten jullie voortverte­llen dat er geen betere vader op aarde is dan ik”, zei hij ooit tegen zijn zoon Giovanni, die intussen ook een levenslang­e gevangenis­straf uitzit. Dat Riina en andere topmaffios­i onder een uiterst streng gevangenis­regime leefden, heeft hij volledig aan zichzelf te danken. Toen hij in mei 1992 onderzoeks­rechter Giovanni Falcone liet vermoorden, ontketende hij daarmee een nooit geziene jacht op de maffia.

Oorlog tegen Italië

De moorden op onderzoeks­rechter Falcone en twee maanden later op zijn collega Paolo Borsellino waren onderdeel van een oorlog die Riina begin 1992 tegen de Italiaanse staat afkondigde. Met als eerste slachtoffe­r Salvo Lima, de rechterhan­d van oud-premier Andreotti op Sicilië. Lima werd vermoord omdat hij zijn belofte om de veroordeli­ngen van maffiosi in cassatie ongedaan te maken niet nakwam.

“Als een vinger pijn doet, kan je beter voor alle zekerheid de hele arm afsnijden”, zei Toto Riina altijd. Om duidelijk te maken dat je maar beter grondig tewerk kan gaan. Daar begon hij mee in zijn geboortedo­rp Corleone op Sicilië, waar hij op zijn negentiend­e als ingangsexa­men zijn eerste moord pleegde voor de lokale Corleonesi-clan. Een jaar later volgde de tweede.

Boeren

I viddani – de boeren – werden de Corleonesi toen nog smalend genoemd door de grote maffiafami­lies in de Siciliaans­e hoofdstad Palermo. Ze zouden niet blijven lachen, want eind jaren vijftig van vorige eeuw begonnen Toto Riina en zijn bloedvrien­den Michele Navarra en Bernardo Provenzano aan hun bloedige verovering­stocht.

De drie werden in 1969 opgepakt, maar ze joegen de juryleden en getuigen zodanig veel schrik aan dat ze vrijgespro­ken werden van de tientallen moorden waarvoor ze terecht stonden. Toen Riina datzelfde jaar opnieuw beschuldig­d werd van moord, dook hij onder en bleef hij voortvluch­tig.

Nieuw offensief

Toto RIINA In 1974 werd Riina het enige hoofd van de Corleonesi. Het sein voor een nieuw offensief. Want Riina wist dat er veel meer geld te verdienen viel met heroïnehan­del dan met maffiaprak­tijken zoals afpersing en woekerleni­ngen. Het was alleen vervelend dat het drugscircu­it in handen was van enkele machtige maffiaclan­s in Palermo. Riina ontketende een maffiaoorl­og waarbij de Siciliaans­e families Bontade, Inzerillo en Badalament­i zo goed als uitgeroeid werden. U curtu – de korte – zoals Toto Riina smalend genoemd werd omwille van zijn schamele 1,58 meter, heette van dan af la belva, het wilde beest. Of de capo dei capi, de baas van de bazen.

Zonder rivalen zag Riina maar één opportunit­eit meer om zijn macht nog verder uit te breiden: zijn eigen bondgenote­n elimineren. De Marcheses, de Grecos en de Riccobono’s, ze onderginge­n hetzelfde lot als Riina’s aartsvijan­den. Volgens sommige bronnen zouden in die machtsstri­jd tussen 1980 en 1985 mogelijk duizend maffiosi vermoord zijn.

Ik ben een fenomeen. Wanneer ik er niet meer ben, moeten jullie voortverte­llen dat er geen betere vader op aarde is dan ik

Kapitale misrekenin­g

Om de politie en de autoriteit­en af te schrikken, liet Riina ook regelmatig politici, rechters en magistrate­n van kant maken. Een bloedige oorlog tegen de staat was het, met ook dodelijke bomaanslag­en op het beroemde Uffizi-museum in Firenze, het museum voor moderne kunst in Milaan en twee historisch­e kerken in Rome. Een aanslag op het olympisch stadion in Rome mislukte op een haar na. Een kapitale misrekenin­g was het, want de publieke opinie keerde zich categorisc­h tegen de maffia en de overheid sloeg ongezien hard terug. De jacht op maffiosi werd hoogste prioriteit, hun bezittinge­n werden aangeslage­n en wie in de cel vloog, werd compleet van de buitenwere­ld afgesneden. Het was het lot van zowat alle kopstukken van de Cosa Nostra. Ook van Riina, toen die in 1993 werd aangehoude­n. Waarna hij nog 26 keer tot levenslang veroordeel­d werd en nooit meer vrij kwam. De Cosa Nostra heeft sinds de aanhouding van Riina veel aan macht ingeboet. Het is nu de Calabrese maffia – de ‘Ndrangheta – die met het geld van de cocaïnehan­del de plak zwaait in (vooral) Noord-Italië. Na de aanhouding van Toto Riina stond er hoe dan ook geen opvolger klaar.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Toto Riina werd in 1993 opgepakt en kwam nooit meer vrij.
FOTO PHOTO NEWS Toto Riina werd in 1993 opgepakt en kwam nooit meer vrij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium