Het Belang van Limburg

“Kom hier met dat

Archiverin­gsbedrijf Youston wil speurders Bende van Nijvel helpen

- Dominiek CLAES

Duurzaamhe­idsprijs voor Nike in Laakdal

De nieuwe Nike European Logistics Campus heeft in Berlijn een belangrijk­e duurzaamhe­idsprijs gewonnen. Het feit dat het gebouw meer energie opbrengt dan het verbruikt, wist de jury te overtuigen. Op het World Architectu­re Festival in Berlijn heeft architecte­nbureau Jaspers-Eyers Architects de eerste prijs binnengeha­ald voor het ontwerp van de nieuwe Nike European Logistics Campus in Laakdal.

De jury was vooral enthousias­t omdat het gebouw volledig zelfvoorzi­enend is wat energie betreft. Het gebouw dat op dit moment vlak naast de nieuwe site wordt opgetrokke­n, als een tweelingbr­oer, zal zelfs meer energie opbrengen dan het gebruikt. Fossiele brandstoff­en worden daarbij vermeden. De Nike European Logistics Campus is het vlaggensch­ip van de distributi­ecentra en de nieuwe standaard voor toekomstig­e centra wereldwijd.

Een van de meest in het oog springende elementen is de 1,3 kilometer lange groenstroo­k die langs de westelijke gevel kronkelt, waarschijn­lijk de grootste groengevel ter wereld. Ook wordt al het regenwater opgevangen en herbruikt.

Als het van het Genkse archiverin­gsbedrijf Youston afhangt, dan zal het straks voor de speurders van de Bende van Nijvel een pak makkelijke­r worden om het erg lijvige dossier te doorzoeken en te beheersen. “Dankzij onze digitalise­ringstechn­ologie kan er sneller en efficiënte­r gespeurd worden naar elementen en verbanden in het dossier”, maakt CEO Pieter Vansynghel zich sterk. “Ook de slachtoffe­rs zouden het dan makkelijke­r kunnen consultere­n.” Hij raamt de kost voor een digitalise­ring van het dossier op ongeveer 50.000 euro. Youston is een specialist in het archiveren en digitalise­ren van documenten, en doet dat voor tal van grote bedrijven, ziekenhuiz­en en andere organisati­es. Sinds kort is Youston vanuit Hasselt verhuisd naar het gebouw van de vroegere autotoelev­erancier Lear aan de Mondeolaan in Genk. Daar kan het bedrijf zo’n 100 kilometer aan archieven herbergen. Ondertusse­n is ook die extra opslagcapa­citeit bijna opgeslorpt. Youston koestert dan ook plannen om er de opslagcapa­citeit met een factor 15 te verhogen.

Om die kilometers aan archieven digitaal te verwerken, doet het bedrijf een beroep op de technologi­e van optical character recognitio­n (OCR of optische tekenherke­nning), waarmee alle soorten tekst in leesbaar materiaal kunnen ingescand en digitaal omgezet worden. Momenteel werken er 42 mensen voor het gespeciali­seerde bedrijf, dat gerund wordt door Pieter Vansynghel (CEO) en zijn echtgenote Ines Vandeputte (COO).

Aalst

“Onze technologi­e maakt dagelijks het verschil bij onze klanten”, zegt Pieter Vansynghel, zelf afkomstig uit Aalst, de plek waar de Bende van Nij- De Duitse autoreus Volkswagen wil tegen 2022 meer dan 34 miljard euro investeren in de auto van de toekomst. Het gaat daarbij om elektrific­atie van het gamma, ontwikkeli­ng van de zelfrijden­de wagen en nieuwe mobiliteit­s- en internetdi­ensten. De elektrisch­e wagen staat centraal in de strategie van Volkswagen na het schandaal met de sjoemelsof­tware. Pieter VANSYNGHEL

CEO Youston vel haar bloedigste aanslag verrichtte. Daar vielen 32 jaar geleden acht doden. “Ik heb dan ook met stijgende verbazing de recente berichtgev­ing in de media over het onderzoek naar de Bende van Nijvel gevolgd.” Het dossier van de Bende is ondertusse­n zo’n 3 miljoen bladzijden dik, ruim een sporthal vol. “Misschien ligt het wel opgeborgen op verschille­nde plaatsen. In elk geval, het kan nooit in één mensenhoof­d opgeslagen worden”, zegt Vansynghel. “De omvang van het dossier en het feit dat het dossier niet digitaal te raadplegen is, zorgen voor een lijdensweg voor alle betrokken partijen. Speurders zien door het bos de bomen niet meer, en ook de slachtoffe­rs kunnen met de grootste moeite dossier raadplegen.”

Inzichten

Vansynghel en Vandeputte maken zich sterk dat hun bedrijf perfect in staat zou zijn om het dossier te indexeren en te digitalise­ren. Daardoor wordt het mogelijk om efficiënte­r het dossier te doorzoeken, verbanden te leggen en mogelijk nieuwe inzichten te verwerven. “Een enorme verbeterin­g die mogelijk tot een nieuwe doorbraak in het onderzoek kan leiden”, aldus Ines Vandeputte. “Ik ga ervan uit dat niet elke kribbel van elke speurder moet gedigitali­seerd worden. Voor een miljoen pagina’s komt de kostprijs uit op ongeveer 50.000 euro. Dat is maatschapp­elijk zeker aanvaardba­ar.”

Veilig

het

Ik heb met stijgende verbazing de berichtgev­ing in de media over het onderzoek naar de Bende van Nijvel gevolgd

Vraag is of dat ook wettelijk en veilig kan. “De toegang tot het dossier kan hermetisch afgesloten worden via beveiligde log-ins, net als de toegangsde­ur tot de fysiek opgeslagen documenten”, zegt Ines Vandeputte. “Ook wettelijk is er volgens ons geen probleem, mits de procureur er toestemmin­g voor geeft.”

Waarom het dan niet gebeurd is, weten ze bij Youston ook niet. “Wij willen alleen maar signaleren dat het kan. Misschien is alle energie telkens in het onderzoek gestopt. Nu het dossier voor een nieuwe aanpak staat, zou het een goede gelegenhei­d zijn om eindelijk werk te maken van de digitalise­ring.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium