Het Belang van Limburg

Tesla kiest voor vlucht vooruit

-

Het moet niet altijd slecht nieuws zijn. Dat moet topman Elon Musk van Tesla gedacht hebben toen hij donderdaga­vond plaatselij­ke tijd uit de eerste elektrisch­e vrachtwage­n van Tesla stapte. Tegelijk toonde hij zijn nieuwe elektrisch­e sportwagen. Bestellen kan al, maar wel met een voorschot van 50.000 dollar. Veel redenen om te lachen heeft de constructe­ur van elektrisch­e voertuigen de voorbije maanden niet gehad. De problemen met de start van de productie van het langverwac­hte Model 3, waarvan er inmiddels ruim een half miljoen werden besteld, heeft ook het vertrouwen van de belegger aangetast. De beurskoers van Tesla daalde sinds juni van 389 dollar naar 316 dollar. Geen ramp, want ook vandaag is het bedrijf op de beurs ruim 50 miljard dollar waard.

Elon Musk had aangekondi­gd dat de lancering van het Model 3 niet van een leien dakje zou lopen, maar zoveel moeilijkhe­den had hij allicht nooit verwacht. Zo zou het doel om 5.000 auto’s per week in elkaar te schroeven met drie maanden zijn uitgesteld. Bovendien werd het nieuwe betaalbare Teslamodel (30.000 dollar) zopas getrakteer­d op een vernietige­nde kritiek van een analist van Bernstein. Zo zou de kwaliteit van de eerste exemplaren van Model 3 ondermaats zijn. Investeerd­ers en analisten vragen zich inmiddels zonder blikken of blozen af of de lancering van Model 3 het bedrijf de das zal omdoen.

Vrachtwage­n

De druk op de visionaire ondernemer is dus zwaar. Tijd voor een beetje goed nieuws, moet Musk gedacht hebben, en dus werd gisteren in Los Angeles onder massale belangstel­ling en met veel spektakel de eerste Tesla vrachtwage­n voorgestel­d. De elektrisch­e truck zou in 2019 in productie gaan en 36 ton kunnen vervoeren. De Semi, zoals truck gedoopt werd, zal beschikken over vier elektrisch­e motoren en de batterij zou bij volle lading 500 kilometer ver geraken, de versie met slaapcabin­e voor het verre transport zelfs 800 kilometer ver. Wellicht nog meer belangstel­ling dan voor de truck was er voor de Tesla Roadster, volgens Musk de snelste wagen ter wereld. De Tesla Roadster zou accelerere­n van 0 tot 100 in 1,9 seconden en een topsnelhei­d halen van meer dan 400 kilometer per uur. De Roadster kost 200.000 euro, een fractie van wat concurrent­en van McLaren, Porsche en Bugatti kosten. Bestelling­en worden nu verwacht aan een voorschot van 50.000 dollar. Benieuwd of Elon Musk de investeerd­er daarmee tevreden stelt.

 ??  ?? De Tesla Roadster (boven) en de Semi (onder) moeten baanbreker­s worden in hun segment.
De Tesla Roadster (boven) en de Semi (onder) moeten baanbreker­s worden in hun segment.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium