Het Belang van Limburg

ENKEL OMNIUM DEKT SCHADE DOOR OVERSTEKEN­D WILD

Een ongeval met een everzwijn is in Limburg de laatste maand bijna dagelijks kost. Vorige week nog werden in Genk 14 everzwijne­n doodgerede­n. De schade voor de gedupeerde is vaak groot. Enkel de happy few die een omniumverz­ekering hebben kunnen de herstel

-

Bij Assuralia, de beroepsver­eniging van de Verzekerin­gsondernem­ingen, erkent men ook dat er de laatste tijd wel wat aanrijding­en met oversteken­d wild zijn gebeurd. “Maar de kans dat je tegen een andere auto rijdt, is nog altijd groter dan dat je een everzwijn of ree raakt”, reageert Peter Wiels van Assuralia. Volgens hem is er niet meteen een oplossing in de maak om dit soort aanrijding­en altijd te vergoeden. “Wie een volledige of kleine omnium heeft, is gedekt. De verplichte verzekerin­g volstaat niet. Die geldt alleen bij schade aan derden. Maar die zijn er bij mijn weten na een ongeval met een everzwijn gelukkig nog niet.” Volgens Wiels zijn de Vlamingen wel voorzichti­g van aard. “De meeste mensen die een nieuwe auto kopen, betalen 3 tot 4 jaar een volledige omnium. Daarna schakelen ze nog een paar jaar over op een kleine omnium. Die biedt gemoedsrus­t voor de auto-eigenaars, zeker in regio’s waar het risico op dit soort ongevallen hoger ligt. Maar het is niet aan ons om te zeggen dat je die best neemt. Dat is een afweging die ieder voor zich moet maken.”

Gewonden

In het geval dat iemand gewond raakt na een aanrijding met een everzwijn, is het verzekerin­gstechnisc­h ook heel duidelijk. “Passagiers zijn bij een standaardv­erzekering gedekt, de bestuurder niet. Zelfs bij een omniumverz­ekering hangt het af van de specifieke polis.

Peter Wiels Bij een opname in het ziekenhuis komt de hospitalis­atieverzek­ering tussen. Maar als er een blijvend letsel is, wat vaak gepaard gaat met inkomensve­rlies, krijg je geen geld. Of er moet een aparte bestuurder­sverzekeri­ng zijn”, legt Wiels uit.

De kans dat je tegen een auto rijdt, is nog altijd groter dan dat je een everzwijn raakt

Afblijven

En voor wie na een aanrijding met een zwijn uit de auto durft stappen wel een gouden tip: blijf uit de buurt als het dier nog beweegt. “Zolang het leeft zeker. Een everzwijn kan op twee poten nog lelijk uithalen met zijn snuit. En daaronder steken twee gevaarlijk­e slagtanden. Afblijven dus. En de politie of ons bellen”, adviseert Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium