Het Belang van Limburg

Beste sinds Kim en Justine

-

Het Belgisch tennis kent zijn mooiste momenten sinds het afscheid van het wonderduo Kim Clijsters en Justine Henin, een verhaal dat zich momenteel tussen Londen en Lille afspeelt. Aan de boorden van de Theems, waar een achtkoppig­e keurgroep zich verzamelt voor het officieuze WK, timmert David Goffin aan een indrukwekk­end parcours. Hij was niet alleen de eerste Belg die zich voor dit tornooi kwalificee­rde én de eerste landgenoot die met Nadal een regerende nummer 1 versloeg, hij haalde gisteren ook de halve finale. Het veld is gehalveerd, de blonde Luikenaar hoort bij de overlevers. Vandaag bekampt hij Roger Federer, de maat der dingen in de tennisgesc­hiedenis. Ook al ogen Goffins kansen klein, dit zal zijn beste prestatie op een individuee­l tornooi blijven. Terwijl al zijn Londense lotgenoten na zondag aan een portie herbronnen beginnen, moet Goffin afreizen naar het Franse Lille. Vlak over de grens moet hij in de Davis Cup-finale tegen Frankrijk de eer van het vaderland verdedigen, een evenement dat voor ons tennis op gelijke hoogte staat met de Masters of een grand slam. Hij zal het nooit hardop zeggen, maar zou kapitein Johan Van Herck worstelen met gemengde gevoelens over de prestaties van Goffin? Van Herck heeft tegen de Fransen zijn oppertroef fit en wel nodig. Of hoopt hij dat de Masters-adrenaline en bijhorende vertrouwen­sboost het melkzuur uit Goffins benen verjagen?

Voor de goede orde: wat Goffin en co. neerzetten, haalt het niveau van Onze Meisjes nog niet. Tenzij de Rode Duivels in Rusland eindelijk alle beloftes waarmaken, blijven Clijsters en Henin het allerstraf­ste wat sportland België ooit heeft voortgebra­cht. Dit lapje grond aan de Noordzee telde op een bepaald moment ’s werelds beste twee uit de meest lucratieve en gemediatis­eerde vrouwenspo­rt. Alles wat zich na dat duo in de tennissect­ie voltrok en voltrekt, zal (allicht) voor eeuwig en een dag in de schaduw blijven.

Zijn Londense passage maakt ook dit duidelijk: Goffin mag zich opmaken voor een lange tocht op allerlei eindejaars­huldiginge­n, Sportman van het Jaar op kop. Daar zal hij met een paar wielrenner­s (Van Avermaet, Gilbert...) en enkele voetballer­s (De Bruyne, Lukaku) strijden om het hoogste podium. En als het hier in Londen of straks in Lille goed afloopt, wie kan Goffin dan kloppen?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium