Het Belang van Limburg

“Als ik Standard-coach was, zou Standard-coach Ricardo Sa Pinto tegenover icoon Eric Gerets: Leeuwenhar­t en

- Frank BUYSE

Uit een eerder interview: “Die Sa Pinto hééft iets, ik zou wel eens een koffie met hem willen drinken.” De kennismaki­ng van Eric Gerets met de driftige coach van Standard werd een hele lunch, in de buik van Sclessin zelfs. Relaas van een heerlijk warme ontmoeting in restaurant ‘Rouge du Poivre’. Rode peper, het is geen toeval. De coach ratelt, het icoon uit Rekem monkelt bedachtzaa­m. Maar het zijn twee gelijkgest­emde zielen. De intussen 63-jarige ex-speler (1971-1983) van Standard, waar hij alleen “door diverse omstandigh­eden” nooit hun gedroomde coach werd, geeft nog maar zelden een interview. Sinds zijn hersenbloe­ding vijf jaar geleden zoekt de topcoach op rust liever de luwte op. Hij praat langzamer, oogt ook meer afwezig. ‘De Leeuw’ is nu een zachte, wat melancholi­sche man – voor hij dit jaar zijn nieuwe liefde leerde kennen maar 5 op de geluksscha­al, zei hij eerder. Maar om het gesprek met Sa Pinto (45) vroeg de Limburger, wiens hart altijd dieprood is gebleven, dus zelf.

Sa Pinto: “We are the same” Gerets: “Ik herken dezelfde passie voor voetbal en dezelfde manier van werken.”

Sa Pinto: “Weet je, ik spaarde vroeger foto’s van jou. Van de WK’s van ‘82, ‘86 en ‘90… Hij was De Leeuw, ik werd bij Sporting Lissabon Leeuwenhar­t! (lacht) Ik herinner me vooral nog de Europacup 1-finale die je in 1988 won met PSV tegen Benfica. Hij is a legend! Ik herinner me hem als coach vooral van PSV Eindhoven, maar ook van Olympique Marseille, Galatasara­y…”

Gerets: “Clubs met veel passie. Als ze van je houden, is het voor het leven.”

Zoals Standard?

Sa Pinto: “Hier is ook alles intens. Zwart of wit. Als coach moet je dan vooral aan het witte denken, aan het positieve. Het is een zware job, coach van Standard. But I love it!”

Eric, vond je Ricardo meteen een goede keuze als coach voor Standard?

Gerets: “Hij had hier als speler een goede indruk nagelaten. Als coach kende ik hem niet zo goed, maar ik heb me binnen de club geïnformee­rd, bij de voorzitter onder meer. Hij past hier.”

Sa Pinto: “Ik voel me hier perfect. Alles is aanwezig om weer een grote club te worden: de omkadering, de twee oefencompl­exen, het stadion, de supporters…”

Eric GERETS

Waar jij graag tussen springt. Eric, wat dacht je toen Ricardo de goal van Mpoku tegen Lokeren met de supporters uitzinnig ging vieren?

Gerets: “Ik vond het geweldig!” Sa Pinto:“Thank you, Eric. Iedereen wilde me vermoorden.”

Is Ricardo niet uitbundige­r en minder stug dan jij ooit was?

Gerets: “Ik was eerder een moeilijke. Vooral met journalist­en. Some were stupids.”

Sa Pinto: “Vooral na de match tegen Zulte Waregem (0-4-verlies, nvdr.) was het erg. Het is verbeterd, maar ik mis van sommigen toch nog steeds respect. In vergelijki­ng met mijn periode als speler hier is in het algemeen het respect voor Standard gedaald. Ik merk dat zelfs vanwege de eigen fans naar de club toe, via de sociale media.” Intermezzo. De charmante Portugees informeert bezorgd naar de gezondheid van Gerets. “Gaat wel, ik heb nog last van evenwichts­stoornisse­n, trek drie keer per week naar de kinesist. De ene dag gaat het beter dan de andere, maar ça va. Ik leef nu ook heel rustig. Zelfs in de tribune blijf ik kalm. Mocht ik de matchen van Standard beleven als coach, mijn laatste dag zou er snel aankomen, vrees ik. Nu volg ik de matchen gewoon als supporter. I love this club, Ricardo. Maar als we verliezen, ben ik niet boos maar verdrietig.”

Ik herken bij Ricardo dezelfde passie voor voetbal en dezelfde manier van werken

Nu jullie hebben kennisgema­akt, kan Eric Ricardo wel adviseren.

Sa Pinto: “Ik weet nu dat Eric, als ik het hem zou vragen, dat altijd zou doen.”

Shoot, Eric.

Gerets: “Neen. Elk zijn job. Ik ben nu gewoon een supporter en hij is de coach. Wie wil zeggen hoe hij het moet doen, moet minstens twee weken élke training hebben gezien en de tactische opdrachten kennen.”

Zou je hem je opinie geven welke versterkin­gen de ploeg in januari nog nodig heeft?

Gerets: “Ja. Onder vier ogen.”

Oké dan, welke spelers van het huidige Standard had je als coach in je ploeg gewild?

Gerets: “Ik spreek ook niet over spelers individuee­l. Ik wil geen favorieten. Ik ben supporter van een ploeg. Het enige wat ik over het spel van Standard wil zeggen: een moeilijke start, maar stilaan vinden de spelers elkaar.”

Sa Pinto: “Er was tijd nodig om enige stabilitei­t te krijgen. Nu moeten we efficiënte­r worden.”

De kritiek kwam snel: Sa Pinto staat alleen voor grinta, maar is tactisch zwak. Mpoku liet alvast weten dat er wél zwaar tactisch wordt getraind.

 ?? Foto KAREL HEMERIJCKX ?? Zowel het hart van Sa Pinto als Gerets is dieprood gebleven na hun spelerscar­rière bij Standard. “Clubs met veel passie… Als ze van je houden, is het voor het leven.”
Foto KAREL HEMERIJCKX Zowel het hart van Sa Pinto als Gerets is dieprood gebleven na hun spelerscar­rière bij Standard. “Clubs met veel passie… Als ze van je houden, is het voor het leven.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium