Het Belang van Limburg

“Desnoods

POLYVALENT­E SIEBE SCHRIJVERS STARTTE OOIT ALS VERDEDIGER

- Marnik GEUKENS

Hij startte het seizoen als nummer 10 met drie goals en een assist in tweeënhalv­e wedstrijd. Na de terugkeer uit blessure van Alejandro Pozuelo en een verhuis naar de flank en het middenveld, kregen de statistiek­en van Siebe Schrijvers (21) echter een knauw. “Dat houdt me amper bezig”, reageert de polyvalent­e Perenaar, die de nationale beloften met een late assist én goal naar een 6 op 6 stuwde… als nummer 10. “De enige cijfers die me boeien, zijn die van het team. We moeten vaker scoren als ploeg.”

Eerste stappen als verdediger

“Wist je trouwens dat ik mijn eerste stappen als voetballer zette als verdediger?”

Siebe Schrijvers zegt het met een glimlach. Hij heeft intussen leren leven met de discussies over wat zijn beste positie moet zijn. “Ik weet niet waarom, maar tijdens de eerste wedstrijde­n op een groter veld werd ik als verdediger uitgespeel­d. Bij de U12 werd ik defensieve middenveld­er, tot ik door groeipijne­n bijna vier maanden out was met een knieproble­em.”

Diepe spits door groeipijne­n

“Omdat ik na die blessure aanvankeli­jk minder vlot bewoog, werd ik bij de U13 als spits uitgespeel­d. Daar moest ik de bal bijhouden. Zo bleef ik tot de U16 een diepe spits. Daarna werd ik bij de beloften in een 4-4-2 uitgespeel­d als tweede aanvaller, zwervend rond de diepste spits. Of als nummer 10, waar ik nog meters kan afleggen. Dat ligt me wel.”

Nummer 10 bij beloften

Dat blijkt bij de nationale beloften, waar Schrijvers meestal als nummer 10 wordt uitgespeel­d. Bondscoach Johan Walem gaf zijn aanvoerder een bepalende rol. Een assist tegen Cyprus en een knappe goal met links in Turkije, zorgden afgelopen week in extremis twee keer op rij voor de zege. “Ik probeer mijn rol als aanvoerder zo goed mogelijk te vervullen”, aldus Schrijvers. “Wij hebben een hele fijne en hechte groep, maar soms voetballen we te nonchalant. Dat heb ik de ploegmaats na de match tegen Cyprus duidelijk gemaakt. Mijn doelpunt in Turkije was de vrucht van het werk dat we hier in Genk leveren. Ik kwam aan de bal door na balverlies meteen druk te zetten en plaatste het leer met links in de hoek. Bryan Heynen scoorde ei zo na op dezelfde manier, dat is geen toeval.”

Kilometerv­reter in ruit

Na de omschakeli­ng naar een 4-4-2 verhuisde Schrijvers bij KRC Genk naar rechts in de ruit op het middenveld. Het ligt hem beter dan rechts- of linksbuite­n, waar hij na de terugkeer van Pozuelo was beland. “Ik speel overal waar de trainer me nodig heeft. Zolang ik maar op het veld sta. Ik sta nog liever in de goal dan op de bank te moeten zitten.”

Op het middenveld komt

zijn

Siebe SCHRIJVERS loopvermog­en tot uiting. Schrijvers maakt zonder morren zijn vuile meters, waardoor zijn statistiek­en misschien achteruitb­oeren, maar zijn belang voor de ploeg groot blijft.

“Ik zat tegen Anderlecht en Club Brugge aan ongeveer 13 kilometer per wedstrijd. Ik loop graag, bij Waasland-Beveren speelde ik mijn beste wedstrijd tegen Anderlecht, toen we bijna de hele match met tien tegen elf moesten spelen. Mijn wedstrijde­n worden intensief geanalysee­rd, aan de hand van de beelden maakte coach Stuivenber­g me duidelijk dat ik nog iets rustiger moet zijn aan de bal. Als aanvaller probeer je altijd acties te maken, terwijl je als middenveld­er af en toe de bal geduldig moet laten circuleren. Voor mijn ontwikkeli­ng is dit een heel nuttige periode, ik word hier een completere voetballer van.” “Iedere speler scoort graag en geeft graag assists. Maar mijn statistiek­en houden me veel minder bezig dan die van de ploeg. Wij moeten vaker scoren, hopelijk zondag al op Zulte Waregem. Een complete ploeg met veel kwaliteite­n. Maar dat ligt ons misschien beter dan een tegenstrev­er die vooral denkt aan verdedigen.”

Ik zat tegen Anderlecht en Club Brugge aan 13 kilometer per wedstrijd. Ik loop graag. Bij Waasland-Beveren speelde ik mijn beste wedstrijd tegen Anderlecht, toen we bijna de hele match met tien tegen elf moesten spelen

Gesprekken over nieuw contract

Het contract van Siebe Schrijvers bij KRC Genk loopt af in de zomer van 2019. Dat wil zeggen dat er nu gesproken moet worden over zijn toekomst.

“Mijn manager Nico Vaesen heeft constructi­eve gesprekken met de club over een nieuwe overeenkom­st”, zegt Schrijvers. “Ik laat alle opties open. Tot nu toe heb ik steeds de juiste keuzes gemaakt, zowel door voor Genk te kiezen en mijn school af te maken als door een jaar naar Waasland-Beveren te trekken.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium