Het Belang van Limburg

Veldrijder­s strijken dit weekend neer in Denemarken

- Werner BOURLEZ

Bogense is zondag het decor van de vierde manche van de Wereldbeke­r. Een generale repetitie voor het WK dat in 2019 in het Deense havenstadj­e wordt gehouden. “Het is een razendsnel­le omloop”, zegt parcoursbo­uwer Beat Wabel. “Duizend kilometer rijden om dan op een razendsnel parcours vanop de vijfde rij te moeten starten? Zo zot krijgen ze mij niet meer”, verklaarde Klaas Vantornout eerder deze week zijn forfait voor de vierde manche van de Wereldbeke­r in Bogense.

“Tja, het is niet evident om hellingen te vinden in Denemarken”, reageert de Zwitserse ex-crosser en parcoursbo­uwer Beat Wabel (50). “Maar in Bogense konden we toch ons ding doen. We laten de renners twee keer het steile stuk aan de kerk op en af rijden. Zelfs de profs zullen hier van de fiets moeten. In het vlakke stuk zitten ook enkele chicanes en bochten die het technisch moeten maken. Maar oké, het is een razendsnel parcours. Het is hier ook mooi weer, veel modder moet je niet verwachten.”

Het WK wordt in 2019 op hetzelfde parcours gereden. “Ja, maar we gaan bekijken hoe we het dan wat zwaarder kunnen maken. En minder snel”, zegt Wabel.

Het parcours van drie kilometer in het centrum van Bogense is idyllisch. De renners rijden in het centrum langs de oude haven, waar start en finish liggen. Via een aangelegde brug van anderhalve meter hoog duiken ze naast de zee het veld in.

Forfait Kaptheijns

Mathieu van der Poel verdedigt er zijn leiderspla­ats in de Wereldbeke­r, na drie zeges op drie. Afwachten of de Nederlands­e en Europese kampioen nog last heeft van zijn rechterkni­e. Die werd gehecht na een val in Gavere vorige zondag, waardoor hij drie dagen niet mocht fietsen.

Er niet bij: zijn landgenote Maud Kaptheijns. De revelatie bij de vrouwen kent een terugval na haar sterke seizoenbeg­in, waarin ze vijf klassement­scrossen won. Ze is grieperig en heeft last van kniepijn. “Ik schrap niet graag een wedstrijd op mijn kalender, maar voel wel dat het deze keer noodzakeli­jk is om te rusten. We mogen de rest van het seizoen niet in gevaar brengen”, zegt de kopvrouw van Crelan-Charles. Opmerkelij­k: ook Bogense, zo’n tweehonder­d kilometer ten westen van Kopenhagen, heeft een Manneken Pis. Er staat in het Deense stadje namelijk een replica van het originele standbeeld in Brussel. Het zal Wout van Aert misschien vleugels geven.

 ?? Foto RR
FOTO RR ?? Ook Bogense heeft een Manneken Pis. Er staat een replica van het originele standbeeld in Brussel.
Foto RR FOTO RR Ook Bogense heeft een Manneken Pis. Er staat een replica van het originele standbeeld in Brussel.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium