Het Belang van Limburg

“Verdedigen is een werkpunt”

- Ivo KWANTEN

Belgisch kampioen Bocholt verdedigt zaterdag in Sittard zijn leiderspla­ats in de BeNeleague tegen Nederlands kampioen Lions, waar Evert Kooijman oude bekenden zal tegenkomen. De 21-jarige cirkelspel­er maakte voor de start van de competitie de overstap van de Nederlands­e naar de Belgische landskampi­oen. “Een tussenstap in mijn carrière”, zo omschrijft Kooijman die transfer. “Ik wil mijn studie nog afmaken en plan dan een transfer naar Duitsland of Frankrijk. Maar eerst nog wat prijsjes pakken bij Bocholt.”

Bocholt heeft in die grensovers­chrijdende competitie na negen speeldagen één punt voorsprong op de Lions. De Noord-Limburgers scoorden 344 doelpunten. Niemand doet beter. Verdedigen­d neemt Achilles het dan weer niet zo nauw. Met 262 tegengoals - gemiddeld bijna dertig per wedstrijd - behoort Bocholt tot de slechtste leerlingen van de klas. “Verdedigen lukt inderdaad niet zo best”, knikt Kooijman. “Dat is zeker een werkpunt. De afspraken tussen keeper en verdedigin­g staan nog niet op punt. Maar er speelt ook een stukje nonchalanc­e en gemakzucht mee. We scoren toch aan de lopende band. Tegen Aalsmeer kregen we een paar weken geleden een wake-up call.”

Buitenland­se markten

De Lions werden de afgelopen vier seizoenen drie keer kampioen van Nederland, wonnen drie keer de beker en trokken één keer aan het langste eind in de BeNeleague. Na het seizoen 2016-2017 vertrokken niet minder dan acht spelers van de A-selectie. Kooijman is niet verrast dat ze opnieuw een hoofdrol spelen: “Wat opleiding van jonge spelers betreft zijn de Lions een voorbeeld in Nederland. Heel wat Lions-talent is welkom in sterke buitenland­se competitie­s. In het verleden heeft de club veel kunnen opvangen met een doorstroom van eigen spelers van de Bnaar de A-kern. Maar daar komt veranderin­g in. Met twee Portugezen en evenveel Duitsers in de rangen geeft de vereniging aan dat ze meer en meer afhankelij­k wordt van buitenland­se markten.”

X

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium