Het Belang van Limburg

“Staat andere ploeg op het veld”

Maaseik met vertrouwen naar leider Aalst

- Lars AUSSEMS

Van het ‘crisisje’ van een kleine maand geleden blijft niks meer over bij Maaseik. Zaterdag kunnen Banks’ troepen bij leider Aalst voor het eerst helemaal bovenaan in de stand aansluiten. Sportief directeur Wout Wijsmans legt uit waarom het nu wél lukt. “We zijn op de goede weg, maar nog niet alles is opgelost.” Maaseik won haar laatste zes duels en lijkt zijn draai gevonden te hebben. “We panikeerde­n niet en veranderde­n niets aan onze werkwijze. We zijn nu goed bezig, maar er zijn nog werkpunten”, aldus Wijsmans, die uitleg geeft bij vier cruciale punten

VERTROUWEN

Wijsmans haalde een kleine maand geleden het gebrek aan vertrouwen aan. “Er werd veel gepraat, maar vooral ook hard gewerkt. Vroeg of laat zou dat vertrouwen, dat er op de trainingen wel was, er komen op de wedstrijde­n. De meeste onzekerhed­en zijn eruit. In vier weken tijd zijn we fel gegroeid. Er staat een andere ploeg op het veld. Dat merkte je ook woensdag tegen Waremme. Waar we een maand geleden een voorsprong weggaven, bleven we nu spelen en trokken we het laken naar ons toe.”

VECHTLUST

“In de voorbereid­ing zag ik een vechterspl­oeg. Toen de competitie startte en het menens werd, viel dat wat weg”, weet Wijsmans. “Ik liet de jongens weten dat de mentalitei­t onvoldoend­e was. Intussen zie ik die attitude wel op het veld. Hoe meer je wint en hoe beter de jongens elkaar leren kennen, hoe meer grinta ontstaat. Al kunnen we ook daar nog vooruitgan­g boeken.”

AUTOMATISM­EN

10 nieuwkomer­s en een nieuwe coach, ideaal is het niet. “We wisten dat we tijd nodig hadden. Nu merk je bijvoorbee­ld dat er betere afspraken in receptie zijn en dat spelverdel­er Blankenau de aanvallers meer vindt. Het zit in stijgende lijn, maar ook daar zijn we nog lang niet waar we moeten zijn. Dat komt wel. De bedoeling is ook op termijn meer spelers samen te houden. Dit seizoen 10 nieuwkomer­s, hopelijk volgend jaar maar 4 of 5. We zijn ermee bezig, afhankelij­k uiteraard ook van de prestaties van dit seizoen.”

BREDE SELECTIE

Opvallend in de Champions League-wedstrijd tegen Groningen waren de goede invalbeurt­en van de bankzitter­s. “Er is afgesproke­n om een voorlopige basisploeg samen te stellen om meer automatism­en in het team te slijpen. Tegelijk kregen de bankzitter­s de tijd om hard te werken. Dat zij prima invielen, verbaasde me niet. We zullen met ons drukke schema iedereen nodig hebben. Dit seizoen hebben we meer wisselmoge­lijkheden dan vorig jaar. Denk ook nog aan Rychlicki, die er steeds meer doorkomt.” Vanavond volgt de lastige trip naar leider Aalst. “Dat wordt zwaar. Aalst serveert sterk en heeft het thuisvoord­eel. Mentaal en fysiek is het schema nu zwaar, maar de jongens zullen zich zeker kunnen opladen. We moeten onze kansen benutten en goed serveren, zodat Depestele niet gevaarlijk kan worden.” Met een overwinnin­g vindt Noliko aansluitin­g bij de kop van het klassement, bij verlies bedraagt de kloof met Aalst 6 punten. “Het seizoen is nog lang. De play-offs zijn het belangrijk­ste. We hopen punten te pakken in Aalst, maar willen ons ook niet opbranden. Waremme woensdag is even belangrijk”, aldus Wijsmans.

 ?? FOTO BELGA ?? Wout Wijsmans is tevreden met de progressie van Maaseik, “maar er is nog werk aan de winkel.”
FOTO BELGA Wout Wijsmans is tevreden met de progressie van Maaseik, “maar er is nog werk aan de winkel.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium