Het Belang van Limburg

Drie mannen onder één lat

- Jos CASTERMANS

Zondag nemen de streekgeno­ten Zepperen Brustem en Jeuk het tegen mekaar op. Met vijftien punten staan ze netjes naast elkaar middenin de reeks en dat zijn er respectiev­elijk tien en vijf minder dan een jaar geleden. “Komt doordat we allebei onze spitsen kwijt zijn”, geeft Brecht Cosemans aan. De verdediger van Zepperen Brustem heeft voor een groot stuk gelijk, want Lormans maakte er vorig seizoen twintig en Nicolas éénentwint­ig. “Maar goed dat we al vier keer de nul konden houden. Dat is twee keer meer dan heel het vorige seizoen”, vult Gertjan Cops aan. Cops is één van de drie keepers, waar Zepperen Brustem dit seizoen een beroep op deed. Even recapitule­ren. Eind januari liep eerste doelman Lennert Vandecaets­beek een zware knieblessu­re op in Peer. Een operatie was noodzakeli­jk, waardoor Cops aan de bak moest. Na de competitie werd good old Niels Deferm echter teruggehaa­ld. Hij was van 2003 tot 2016 vaste doelman bij Zepperen en ging na een sabbatjaar vorig seizoen bij St.-Joris Alken aan de slag. Deferm ging opnieuw in doel bij de fusieclub en Cops verhuisde weer naar de bank.

“Ik heb slechts twee van de voorbije matchen gemist”, zegt Deferm. “Eéntje toen mijn vrouw moest bevallen en de tweede door vakantie. Die had ik al geboekt op het moment dat Preuveneer­s (hij het die Deferm terug haalde, maar is intussen gestopt als sportief verantwoor­delijke, nvdr) aan mijn oren kwam zagen.” Cops mocht weer invallen. Maar sinds twee weken is Vandecaets­beek terug en moest Cops weer schuiven.

Hard moeten werken

“Negen lange maanden ben ik uit geweest”, zegt Vandecaets­beek. “Negen lange maanden waren het als je graag voetbalt, zoals ik. Ik heb hard moeten werken om opnieuw de oude te worden. Eerst onder begeleidin­g van Govert (Boyen) en nu met Niels.” Nu Vandecaets­beek terug is, is Deferm plots keeperstra­iner geworden.

Deferm: “Dat Lennert zo ver staat, is vooral zijn verdienste. Hij

Niels DEFERM heeft getraind als een onwijs. Geen enkele training overgeslag­en en als wij een match speelden zat hij op het oefenveld te lopen en oefeningen te doen. Ikzelf heb ook zo’n zware operatie gehad. Maar wat Lennert allemaal gedaan heeft, heb ik nooit kunnen opbrengen.” Vandecaets­beek: “Last heb ik niet meer. Ik moet gewoon nog opnieuw in mijn ritme komen. Mijn knie kraakt wel eens, maar pijn heb ik niet.”

Cops: “Ja, nu ben ik weer tweede keeper. Ik zou natuurlijk liever spelen, maar de keuze van de trainer is allicht de beste voor de ploeg. Hoe mijn verdere toekomst eruit gaat zien, weet ik nog niet. Ik blijf gewoon hard werken.” Deferm: “Spelen ga ik niet meer. Die afspraak heb ik met de trainer gemaakt. Als er iets met Lennert gebeurt, is het weer aan Gertjan. Normaal zou ik stoppen als Lenwas nert terug was, maar Govert kon de trainingen nog moeilijk combineren met zijn werk en eigenlijk heeft hij me verrast. Het was zeker niet de bedoeling om keeperstra­iner te worden, want veel ervaring heb ik op dat vlak niet. Bij de jeugd van STVV was ik veldtraine­r. Keeperstra­iner is veel moeilijker. Of ik na dit seizoen keeperstra­iner blijf, weet ik nog niet. We bekijken het wel.”

Lennert heeft getraind als een onwijs om weer fit te geraken

Derby

Zepperen Brustem heeft tien punten minder dan een jaar geleden. Vandecaets­beek: “Het draait ook minder. Een bal die niet goed valt… en zeker Lormans die weg is, waardoor je ook minder vlot scoort. Ik denk wel dat het tij weldra gaat keren. Het komt in orde. Ik zie ons alleszins niet in degradatie­gevaar komen.”

De derby ten slotte tegen Jeuk. Deferm: “Ik was er toen wel niet bij, omdat ik op vakantie was, maar voor de Beker van het Gewest hebben we onlangs met 3-1 verloren van Jeuk. We hebben dus iets recht te zetten.” Vandecaets­beek: “Ik hoop zoals vorig weekend weer de nul te houden. En dan enkele keren raak prikken…”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium