Het Belang van Limburg

WAT HEBBEN WE GELEERD?

-

slissing geen mandaat had van de Belgische regering. Dat was op een vrijdag, maandag hebben we daar dan een kern over samengeroe­pen en een beslissing genomen. Wij kiezen in elk geval voor het model dat volgens de Oeso het meest efficiënt is: we willen kijken naar de transactie­s zelf.”

Van waar die verhalen die al een week mee gaan dan?

“De media hebben een aantal zaken verward. We gaan die CFC-regel (die belastingo­ntwijking door grote bedrijven in de EU met dochters in belastingp­aradijzen moet tegengaan, red) invoeren, via de hervorming vennootsch­apsbelasti­ng, via het model dat de Oeso verkiest.”

In de aanbevelin­gen van de Panama Papers hebben jullie een kans laten liggen om het verschil te definiëren tussen kleine en grote fraude. De professore­n die als experten bij de commissie waren betrokken, vinden dat een gemiste kans.

“Maar hoe kan je dat omschrijve­n? Welk bedrag kan je daar op plakken? Dat is het verschil tussen de academisch­e en de reële wereld.”

Kan je daar dan geen percentage van de omzet op zetten? Of desnoods een psychologi­sche grens?

“Maar zo’n grens is toch voor iedere persoon anders. En boetes worden sowieso in verhouding met de fraude berekend.”

Waarom maakt u geen reglement op maat van de 0,1% allerrijks­ten die via de belastingp­aradijzen werken? Ook dat was een aanbevelin­g van de experten.

“Het is niet omdat iemand gefortunee­rd is, dat die daarom ook fraudeert. We hebben trouwens al de kaaimantak­s (waarbij je verplicht bent om buitenland­se offshoreco­nstructies aan te geven, red) en zo kom je automatisc­h al in die hoge inkomensca­tegorieën te- recht. Op Europees niveau is er trouwens veel interesse voor onze kaaimantak­s. Ze willen weten hoe het werkt.”

Er is toch kritiek op de opbrengst.

“Ach, dat is blijkbaar mode. Onderschat in elk geval het afschrikef­fect van die taks niet. Het feit dat we meer inkomsten hebben gehaald dan we voorspeld hadden, zonder rekening te houden met de economisch­e groei, heeft daar zeker mee te maken. De druk wordt internatio­naal ook groter.

Zeker door het actieplan van de Oeso.”

Volgende week krijgen jullie een rapport van Europa over de begroting. Gaan jullie een voldoende krijgen?

“Uit de vooruitzic­hten van vorige week bleek dat we het beter doen dan verwacht. We gaan voor 2017 in elk geval landen op het begrotings­niveau dat we hadden voorgelegd.”

En het begrotings­evenwicht voor 2019 waar deze regering eerst mee uitpakte en dat De Wever deze zomer liet varen? Zit dat er echt niet meer in?

“Dat kan nog haalbaar zijn, maar dan moeten er wel belangrijk­e inspanning­en gebeuren wat uitgaven betreft. De vraag is of dat kan in een sfeer van verkiezing­en die er stilaan aankomen.”

Hoe zouden we dat kunnen halen?

“We zijn een land waarvan de overheid meer dan 50% van het bbp uitgeeft. Als we nog een discussie voeren om voor dat evenwicht te gaan, dan zullen we binnen de regering moeten zien welke uitgaven daar nog voor in aanmerking komen. Het zou zeer onverstand­ig zijn,

als ik nu zou zeggen in wat.”

De sociale zekerheid?

“Ik ga daar geen uitspraken over doen. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat deze regering toch nog verrast en tot maatregele­n komt die niemand had verwacht. De vennootsch­apsbelasti­ng was op een bepaald moment ook dood en begraven als je sommige media moet

geloven.”

voor nodig. U wil de schuldgraa­d onder de 100 procent van ons bbp krijgen, hoe?

“Momenteel zit die nog op zo’n 104 procent. We zitten in een periode van aantrekken­de groei, dat helpt. De Duitse economie groeit gigantisch, daar gaan wij ook iets van meepikken. De inflatie kan ook stijgen. Als je bepaalde activa verkoopt, dan gaat die schuld ook dalen.”

Maar daar heb je bijna 14 miljard

“Nee, want je moet de groei ook meerekenen. En als je bbp stijgt, dan daalt de schuld verhouding­sgewijs. We kunnen Belfius voor maximaal 49 % privatiser­en, we hebben ook nog altijd participat­ies in BNP Paribas en er zijn nog andere mogelijkhe­den. A la limite kan alles in aanmerking komen, maar het is niet aan mij om dat te lanceren. Maar met een substantië­le privatiser­ing zullen we er al voor een stuk komen.”

Wat vond u van de uitspraak van de Nederlands­e premier Rutte die zei dat er in België nog maar één multinatio­nal is gevestigd?

“Die klopt niet. Denk maar aan Bekaert, Solvay, Umicore, UCB, allemaal wereldspel­ers.” Een begroting in evenwicht tegen 2019 is nog altijd haalbaar, beweert de minister. Maar de meerderhei­dspartijen mogen zich niet laten verlammen door de verkiezing­en. Er moet worden gesnoeid in het overheidsa­pparaat en ook de uitgaven moeten verder naar beneden. Of dan de sociale zekerheid in het vizier komt, wil Van Overtveldt niet gezegd hebben. “Dat moet binnen de regering beslist worden.” De 0,1% superrijke fraudeurs gericht aanpakken, zoals de OESO aanbeveelt, is geen goed idee, omdat het alle rijken afschilder­t als belastingo­ntduikers.

Ook een onderschei­d maken tussen kleine en hele grote fraudeurs is onmogelijk. “Want waar trek je dan de lijn”, vraagt de minister zich af.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium