Het Belang van Limburg

Bijen raken de weg kwijt

-

Het was schrikken vorige maand. Volgens een Duitse studie daalde het totaal aantal vliegende insecten de voorbije 25 jaar met drie kwart. U kunt dit fenomeen zelf vaststelle­n. Pakweg dertig jaar geleden moest u na een avondlijke autorit in de zomer steevast de voorruit schoonmake­n. Nu is dat veel minder nodig.

“Insecten zijn goed voor twee derde van alle leven op aarde maar er is een huiveringw­ekkende daling. We lijken grote delen land totaal onbewoonba­ar te maken voor de meeste levensvorm­en en zijn op weg naar een ecologisch Armageddon”, vreest de Britse professor Dave Goulson van de Universite­it van Sussex. Het is aan de wetenschap om uit te vlooien wat de oorzaken van die insectenho­locaust zijn. Vermoedeli­jk spelen de klimaatver­andering en het verlies aan natuurgebi­eden een rol. Onomstrede­n is de invloed van een relatief nieuwe groep insecticid­en, de zogenaamde neonicotin­oïden. De drie belangrijk­ste zijn imidaclopr­id en clothianid­in en thiamethox­an. De globale markt, die gedomineer­d wordt door het Duitse Bayer en het Zwitserse bedrijf Syngenta, is goed voor een omzet van 1,5 tot 2 miljard dollar per jaar.

De neonics zijn systemisch­e insecticid­en. Ze beschermen de plant niet alleen aan de buitenkant, maar ook van binnen uit.

In 1994 kwamen de eerste zonnebloem­zaden die gedrenkt waren in neonics op de markt. Meteen sloegen de imkers alarm. Hun bijen vonden de weg naar de korven niet meer terug. Ze raakten letterlijk de weg kwijt omdat het insecticid­e hun zenuwstels­el aantastte. In 1999 verbood Frankrijk het gebruik van neonics. Vier jaar later verbood de Europese Unie drie veelgebrui­kte neonics op sommige teelten. Verder onderzoek, onder meer van professor Goulson, deed de alarmklokk­en luiden. Goulson stelde vast dat enkele korrels met neonics gecoate zaden volstaan om patrijzen te doden. Net als glyfosaat zijn de neonics in heel het ecologisch­e systeem terug te vinden. Zo onderzocht professor Edward Mitchell van het Laboratori­um voor Bodembiolo­gie aan de Universite­it van Neuchatel (Zwitserlan­d) stalen honing uit heel de wereld. In drie kwart van de stalen zat zeker een neonic en in tien procent waren zelfs vier soorten aanwezig. Zelfs in de meest afgelegen regio’s in Zwitserlan­d, waar geen neonics gebruikt werden, droegen de bloemen sporen van neonics. Bleek dat de Zwitserse tuiniers bloemen teelden die nog neonics droegen van de teelt op andere boerderije­n. De Europese Commissie sleutelt aan een verbod op neonics behalve in serreteelt­en. Tegen 30 november moet EFSA (Europese Agentschap voor Voedselvei­ligheid) een advies klaar hebben over de neonics. De tegenstand­ers kregen vorige week steun van de Britse Milieumini­ster Michael Gove. Hij wil een totaalverb­od want “het gewicht van het bewijsmate­riaal bewijst het risico van de neonicotin­oïden voor ons milieu en vooral voor de bijen en andere bestuivers...”

“Ik deel de grote bezorgdhei­d voor de bijen, je mag hun economisch­e nut niet onderschat­ten”, zegt de Leuvense toxicoloog Jan Tytgat. “De bijen staan al onder druk van mijten en bacteriën. Over de gevolgen van neonicotin­oïden bij de mens kan ik geen uitspraak doen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium