Het Belang van Limburg

Schadeverg­oeding

-

kankerverw­ekkend is. Duizenden mensen hebben intussen een proces aangespann­en tegen Monsanto, lang de enige producent van glyfosaat, omdat ze zelf of (inmiddels overleden) familieled­en af te rekenen kregen met lymfeklier­kanker.

Die processen legden de interne keuken van Monsanto bloot. Een greep uit de trukendoos van Monsanto: - Monsanto zette een brievencam­pagne op tegen de Franse professor biologie Gilles-Eric Séralini die in 2012 in een studie voor het wetenschap­pelijke blad Food and Chemical Technology bewees dat glyfosaat bij ratten kankerverw­ekkend was. Door die gerichte brievencam­pagne besloot de hoofdredac­teur van het blad, Wallace Hayes, in 2014 de studie officieel terug te trekken. Een grotere blamage kon Séralini zich niet voorstelle­n. Ontluister­end is dat Wallace Hayes, die verbonden is aan de Harvard universite­it, tegelijker­tijd consultant is van Monsanto, waarvoor hij 400 dollar per uur ving. - Ghostwrite­rs van Monsanto schreven gunstige adviezen voor glyfosaat en wetenschap­pers zetten tegen betaling hun naam onder die studies. - Monsanto wist al langer dat glyfosaat mogelijk kankerverw­ekkend was maar omdat de verkoop van Roundup in de lift zat, besloot het bedrijf deze informatie te begraven.

Urine

Glyfosaat is zo populair en wordt zo kwistig gebruikt door landbouwer­s (en tot voor kort ook door particulie­ren), dat het goedje werkelijk overal terug te vinden is, in ons dagelijkse brood, een pintje bier en de menselijke urine. In 2013 bleek uit een onderzoek in opdracht van de milieugroe­p Friends of the Earth dat glyfosaat in 44 procent van de urinestale­n bij proefperso­nen in 18 Europese landen voorkomt. In België had zelfs 55 procent van de onderzocht­en glyfosaat in de urine.

Stormloop

Niet te verwondere­n dat in verschille­nde Europese landen het gebruik van glyfosaat aan banden is gelegd. In België zorgde het verbod voor de particulie­re gebruiker voor een stormloop op de tuincentra, maar de verkoop van het goedje is voorlopig nog niet verboden.

Op 15 december loopt de huidige Europese vergunning voor de onkruidver­delger af. Een voorstel om de vergunning met tien of vijftien jaar te verlengen, botste enkele keren op een njet van verschille­nde lidstaten. Vorige week nog leden de voorstande­rs van glyfosaat een nederlaag in Europa. Frankrijk neemt het voortouw in dit verzet en wil net als ons land het gebruik van glyfosaat over drie jaar totaal de wereld uit. De voorstande­rs van glyfosaat hadden hun eis om de vergunning met tien tot vijftien jaar te verlengen al afgeslankt tot vijf jaar, maar toch kwam er geen meerderhei­d. De Glyphosate Task Force, een lobbygroep waarin grote producente­n als Monsanto en Syngenta de toon zetten, noemde de Europese beslissing “discrimine­rend en onaanvaard­baar”. Monsanto eist een schadeverg­oeding van één miljard euro per jaar als glyfosaat geen vergunning meer krijgt. Dit bedrag komt ongeveer overeen met wat de chemische industrie in Europa jaarlijks verdient met de verkoop van glyfosaat. “Onaanvaard­baar”, zegt het europarlem­entslid Bart Staes (Groen): “Het agrochemis­che bedrijf heeft vele miljarden verdiend in Europa en elders en heeft daarmee enorme schade aangericht aan ecosysteme­n en waarschijn­lijk ook de volksgezon­dheid. Die schade loopt volgens recent onderzoek op tot vele miljarden euro. Dus als er al sprake is van schadeclai­ms, moeten die eerder in de richting van Monsanto gaan.”

Het is verkeerd als bedrijven mee de pen vasthouden bij onderzoeke­n

Tim Nawrot Universite­it

Hasselt

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium