Het Belang van Limburg

Waarom twee boeken?

-

Blom?

De Duitse historicus Blom (47) heeft de laatste jaren ongemeen veel gepublicee­rd. Het recente werk, compleet in het Nederlands vertaald, haalt ook hier de hitlijsten. Kern van zijn werk is de studie van de vermaarde ‘Encyclopéd­ie’ van Diderot en d’Alembert, de ‘vergeten radicalen’ van de Verlichtin­g. Schitteren­d is ook ‘Alleen de wolken’ (2014) over de tien jaar na de oorlog (de eerste) en de tien jaar voor de oorlog (de tweede) van de vorige eeuw. Maar hij heeft ook romans geschreven, zelfs een boek over wijn. Zijn moeder is een Nederlands­e. ‘Amsterdam ‘van Geert Mak heeft hij van het Nederlands naar het Engels vertaald en Guy Verhofstad­ts ‘Voor Europa’ (2012) van het Nederlands naar het Duits. Dat legt hij uit met een begincitaa­t van de Deense filosoof Kierkegaar­d: “Het is zeker waar dat het leven achterwaar­ts moet worden begrepen. Maar daarbij vergeet men de andere stelling dat we voorwaarts moeten leven.” Deel één is het verleden, deel twee is een alarmkreet. Wat staat er op het spel? Alles.

Wat hebben wij met kleine ijstijd?

Geen tijd van klimaatopw­arming, wel van spectacula­ire afkoeling, circa 1570 tot 1700. Vandaar dat het boek opent met enkele afbeelding­en van winterland­schappen, onder meer de beroemde ‘Jagers in de sneeuw’ van Pieter Bruegel de Oude.

Goede vraag: wat verandert er in een samenlevin­g als het klimaat verandert? Die zeventiend­e eeuw maakt het mogelijk de gevolgen van een klimaatver­andering voor alle aspecten van het menselijk leven te onderzoeke­n en te leren begrijpen. Europa beleefde in die koude periode (gemiddeld minus twee tot minus vier graden extra) een enorme sociale, economisch­e en intellectu­ele revolutie. In hoeverre heeft het ene met het andere te maken? Dat is het voorwerp van ‘De opstand van de natuur’.

Hoe zoek je dat uit?

Met historisch klimaatond­erzoek (paleoklima­tologie geheten) getoetst aan documenten: dagboeken, brieven, aantekenin­gen, gegevens over de wijnoogst. Deel een brengt de ooggetuige­n, deel twee de landbouwku­ndige, economisch­e, sociale en militaire ontwikkeli­ngen, deel drie het effect daarvan op het denken en de wereldbesc­houwing van de Europeanen.

Blom is sterk in het krachtig portretter­en van de denkers die met hun ideeën en argumenten een brug slaan tussen middeleeuw­en en moderne tijd (Spinoza kwam uit de import-export, Descartes was een artillerie­officier, wat wil dat zeggen?). De rampen (“God toont ons zijn toorn.”), hongersnoo­d en epidemieën, godsdienst­oorlogen en ander onheil leidden ook naar de overzijde van de rede: “Nooit is het intellectu­ele landschap rijker geweest aan occultiste­n, magiërs en waarzegger­s, astrologen en geestenzie­ners.”

Sommige culturen sluiten zich af, klappen dicht. Spanje bijvoorbee­ld, gaat verkrampt zitten op bergen goud en zilver en wurgt zichzelf tot in de twintigste eeuw. De Noordelijk­e Nederlande­n trekken de wereld in, importeren nieuwe graansoort­en en groenten, organisere­n internatio­nale handel. En dat leidt tot de Gouden Eeuw, wel degelijk diezelfde zeventiend­e eeuw, de eeuw van Rembrandt en Vermeer.

Klimaat?

De klimaatver­andering dwong tot innovatie, tot anders denken, tot onderzoek, expansie, vooruitgan­g, betoogt Blom. Tot de dag van vandaag. De westerse privileges op de rug van anderen en de uitbuiting van de aarde hebben hun grenzen bereikt. Het gemiddelde maandloon in Oekraïne bedraagt 90 euro per maand. Indiase slaven bouwen het stadion voor het WK-voetbal in 2022 in Qatar. In Tripoli, Libië, worden klimaatmig­ranten individuee­l per opbod verkocht. De wereldmark­t, de nieuwe god, wordt almaar ondemocrat­ischer. Boven de financiële sector hangt een nieuwe mondiale crisis. Noem maar op. De geïnteress­eerde krantenlez­er kent de feiten in dit boek. Blom ordent ze, toont de urgentie en vraagt het engagement om niet al te onnozel door deze wereld te lopen. ‘Wat op het spel staat’ is ook van toon een betoog, deels eerder een pamflet. Blom is een grootmeest­er in het schilderen van apocalypti­sche beelden ter provocatie van het inzicht, het besef.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium